Jak ukryć się na Facebooku? 6 porad bezpieczeństwa

Facebook może być strasznym miejscem - wie kim są Twoi przyjaciele, jaki jesteś, gdzie mieszkasz, co kupujesz, a prawdopodobnie nawet gdzie się teraz znajdujesz. W artykule doradzamy jak ukryć się na Facebooku i zabezpieczyć przed innymi dostęp do poufnych informacji na swój temat.

Ilustracja: John Cuneo; za: pcworld.comIlustracja: John Cuneo; za: pcworld.comZ serwisu Facebook korzysta przeszło pół miliarda ludzi na całym świecie. Jest to największy do tej pory fenomen dotyczący połączeń międzyludzkich i jedno z najważniejszych zjawisk związanych z rozwojem Internetu. Serwis jest źródłem świetnej zabawy dla milionów ludzi, wielokrotnie daje również początek nowym relacjom i zbliża do siebie znajomych. Innymi słowy - uwielbiamy korzystać z Facebooka. Niestety jednocześnie zaczynamy nienawidzić ciągle powiększających się zmartwień dotyczących prywatności oraz bezpieczeństwa.

Zmartwienia dotyczące prywatności na Facebooku przykuły uwagę nawet amerykańskiego rządu. Niedawno z amerykańskiego Kongresu wyszedł list otwarty do Facebooka, w którym politycy starają się wytłumaczyć, w jaki sposób można ewentualnie sprzedawać dane firmom trzecim zgodnie z konstytucją (doniesienia z Wall Street Journal, i w jaki sposób firma ma zamiar stawić czoła temu, co się dzieje.

Zobacz również:

James Clarke, analityk technologii konsumenckich w Mintel International, wyjaśnia jaka jest stawka: "We własnym interesie firmy Facebook leży zapewnienie bezpiecznego środowiska dla użytkowników, którym mogliby się cieszyć; wartość tego biznesu zależy właśnie od tego".

Parafrazując "rząd, rządem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie", zatem warto wziąć się za prywatność i jej ustawienia na swoim profilu zanim jakiekolwiek nakazy czy zakazy dotrą do Facebooka na tyle, aby postąpił z nimi właściwie. Oto kilka kroków, które można podjąć, aby bezpieczeństwo znów było bezpieczne na największym portalu społecznościowym świata.

Facebook Places

Wykorzystanie tzw. Places ma swoje zalety, jednak zalet nie potrafię odnaleźć w podawaniu swojej lokacji za każdym razem, gdy korzystasz z telefonu komórkowego, czy też komputera osobistego. Kiedy transmitujesz swoją pozycje geograficzną, odsłaniasz słabość, która mogą wykorzystać osoby o chorych skłonnościach. A wraz z postępem technologicznym jest coraz lepiej, w końcu Twój smartphone oparty na Androidzie, czy też iPhone potrafi transmitować koordynaty geograficzne z dokładnością do kilkudziesięciu centymetrów.

Jeżeli już zamierzasz korzystać z "Miejsc" (Facebook Places), musisz pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Facebook, w momencie aktywowania usługi zmienia Twoje ustawienia prywatności na "Wszyscy". Zatem wszyscy, i to nie tylko użytkownicy Facebooka, ale użytkownicy Internetu, mogą zobaczyć, gdzie się znajdujesz.

Udaj się do zakładki Konto w prawym górnym rogu i wybierz Ustawienia Prywatności. Stąd możesz ustawić kto, i przede wszystkim, co widzi na Twoim profilu. Jeżeli nie podoba Ci się pomysł, że ktoś wie, gdzie się znajdujesz, powinieneś wyłączyć Facebook Places całkowicie.

Zakończenie operacji aplikacji Miejsca, w Twoim profilu.Kliknij, aby powiększyćZakończenie operacji aplikacji Miejsca, w Twoim profilu.Wyłączanie Facebook Places: Aby wykonać ten krok, zaloguj się do Facebooka, w zakładce Konto wybierz Ustawienia Prywatności. Tam znajduje się link, który należy kliknąć - Dostosuj Ustawienia. W tym miejscu znajdziesz kilka sekcji, w sekcji "Rzeczy, które udostępniam" odnajdź Miejsca, w których się melduję, z rozwijanego menu wybierz Dostosuj i w menu "Niech będzie widoczne dla:" wybierz Tylko ja.

Znajomi udostepniają o nas informacje? To nie ich wina.Kliknij, aby powiększyćZnajomi udostepniają o nas informacje? To nie ich wina.Ta procedura wyłącza aplikacji Miejsca możliwość operacji w Twoim profilu. Jednak ustawienia te zupełnie nie mają wpływu na to, co robią twoi znajomi.

Aby uchronić się przed nadawaniem Twojej lokacji przez przyjaciół (nie obwiniajcie ich, prawdopodobnie nie mają o tym pojęcia), przejdź do sekcji Rzeczy, które udostępniają inni. Na dole tabelki znajduje się część poświęcona Miejscom. Tam właśnie kliknij Edytuj i wybierz Wyłącz.

Kontroluj dostęp do informacji na swoim profilu

Poza zwykłymi, i jak sądzę znanymi powszechnie, opcjami, które można znaleźć w panelu Ustawienia Prywatności, możesz również ustawiać poziom prywatności dotyczący konkretnych informacji, którymi się dzielisz. Często jest to niezauważalna opcja, która jest skierowana, aby kontrolować dostęp do danych na Twoim profilu konkretnych osób.

Naturalnie trzeba zacząć, że generalnie należy uważać, co takiego wrzucamy w nasz profil. Nawet jeżeli permanentnie skasujesz swój profil (patrz: ostatnia porada, poniżej), fotografie i informacje, którymi się dzieliłeś ze znajomymi z Facebooka, w dalszym ciągu będą znajdować się tak na Facebooku, jak i generalnie w Internecie; jeżeli masz wątpliwości, nie wysyłaj ich, jeżeli już wyślesz, kontroluj kto może mieć wgląd w te informacje, korzystając z zamka.

Korzystanie z Zamka: Wysyłasz nowe zdjęcie na swój profil? Zanim naciśniesz wyślij, przyjrzyj się uważnie menu narzędzia udostępniania. Kliknij rozwijane menu, aby odsłonić opcje wyboru dotyczące tego, kto ma widzieć to, czym się dzielisz: Wszyscy, Znajomi znajomych, Tylko Znajomi, czy Dostosuj.

Opcja dostosuj pozwoli na wyłączenie konkretnych osób z listy przyjaciół. Nie zobaczą one po prostu tego, co akurat wrzucasz. (W zasadzie to nie powinienem o tym nawet wspominać, ale jednak wspomnę. Nie powinno się przyjmować zaproszeń od osób, których się nie zna. Postępowanie w ten sposób neguje, w zasadzie wszelkie ustawienia prywatności.)