Jak trwale usuwać dane z dysku

Czy wiesz, że kiedy "usuwasz" pliki ze swojego komputera, mogę one nadal pozostać na dysku twardym? W wielu przypadkach, usunięte pliki można łatwo odzyskać, bo większość systemów operacyjnych usuwa tylko łącza do danych, pozostawiając je same na dysku. Istnieją proste sposoby na całkowite usunięcie plików.

Zwykły sposób kasowania plików jest OK, jeśli chodzi o codzienne dane, które przepływają przez komputer. Czasem, ze względów bezpieczeństwa, chcemy jednak trwale usunąć dane, takie jak sprawozdania finansowe, hasła czy dokumentacja medyczna. Wrażliwe dane najlepiej usuwać jednym z programów do całkowitej anihilacji.

Eraser

Ciekawy program do usuwania danych to Eraser - bezpłatne i łatwe w użyciu narzędzie, które nadpisuje pozostałość po pliku generowanymi losowo informacjami. Program współpracuje z systemami rodziny Windows - XP, Vista i 7. Oferuje też wiele metod nadpisywania danych. Niektóre z nich wykorzystuje m.in. Departament Obrony Stanów Zjednoczonych.

Zobacz również:

Eraser dobrze integruje się z systemem Windows. Kiedy chcesz bezpiecznie usunąć dane, wykonaj zwyczajnie następujące kroki:

1. Przejdź do pliku lub folderu, który chcesz bezpiecznie usunąć.

2. Kliknij prawym przyciskiem myszy na pliki/foldery i wybierz z menu kontekstowego "Eraser".

3. Zaznacz i kliknij przycisk "Usuń" w menu Eraser.

SDelete

Dla użytkowników, którzy nie potrzebują interfejsu graficznego, polecamy systemowe narzędzie o nazwie SDelete. Aplikację należy pobrać ze strony Microsoft i zainstalować. Później, wystarczy skorzystać z poniższej instrukcji:

1. Kliknij przycisk Start i wybierz: Uruchom ...

2. Wpisz polecenie cmd i naciśnij klawisz "Enter".

3. Przejdź do ścieżki, w ktorej znajduje się SDelete. Na przykład, jeśli znajduje się w katalogu C:\cmdtools, wpisz w konsoli cd C:\cmdtools i naciśnij "Enter".

4. Teraz wpisz sdelete <ścieżka do pliku lub folderu> i wciśnij "Enter". Na przykład, aby skasować C:\mojetajnedane.txt, wpisz w konsoli sdelete C:\mojetajnedane.txt.

5. Gdy pliki zostaną usunięte, otrzymasz potwierdzenie. Gotowe!

Korzystając z obu programów, warto pamiętać, że tak usunięte dane przez nikogo nie zostaną już odzyskane. Nawet przez użytkownika!