Adobe Creative Cloud: jeżeli korzystasz z Maka, nie aktualizuj

Nowa wersja Adobe Creative Cloud niestety może przysporzyć wiele problemów użytkownikom komputerów Mac.

Jeżeli korzystasz z komputera Mac i usługi Adobe Creative Cloud w żadnym razie nie przeprowadzaj jej aktualizacji do wersji 3.5.0.206 - ostrzega serwis Ars Technica. W sieci można bowiem znaleźć wiele przykładów osób, które to zrobiły i które po zalogowaniu się do konta czekała niemiła niespodzianka: automatyczne usunięcie bez ich wiedzy pierwszego w kolejności alfabetycznej ukrytego folderu.

W szczególności dotyczy to użytkowników usługi Backblaze (służy do zdalnego backupowania danych) ponieważ korzysta ona z ukrytego folderu o nazwie .bzvol. Tak naprawdę jednak skasowane mogą być także inne ukryte foldery takie jak np. DocumentRevisions-V100, który służy do zapisywania kopii plików za każdym razem gdy je zachowujesz (korzystają z niego m.in. takie programy jak TextEdit, KeyNote, Pages i Numbers).

Zobacz również:

Twórcy serwisu Backblaze udostępnili film, w którym pokazują opisany błąd w akcji:

Na koniec jeszcze dwie rady:

- jeżeli już zdążyłeś zaktualizować Adobe Creative Cloud, unikaj logowania

- możesz też stworzyć folder, który poświęcisz pamiętając jednak, aby jego nazwa zaczynała się od litery "a", czyli np....".adobedontdeletemybzvol".

Adobe pracuje już nad naprawieniem błędu. Niestety nie wiadomo kiedy udostępni stosowną poprawkę.