Facebook Timeline - ustawienia prywatności, które warto dostosować

Timeline to nowy układ strony profilowej wprowadzany na Facebooku. Może on wyeksponować statusy i posty, które zamieszczaliśmy na swoim koncie kilka lat wcześniej. Poniżej prezentujemy ustawienia prywatności, które należy dostosować zanim nasza oś czasu (Timeline) zostanie opublikowana przez nas lub Facebooka.

Facebook Timeline

Oś Czasu na Facebooku - jak włączyć i skonfigurować?

Jeśli nie lubicie wracać do przeszłości, to Facebook wam tego nie ułatwi. Timeline pozwoli na łatwe przeszukiwanie wszystkiego, co kiedykolwiek zostało zamieszczone w profilu. Będzie to szczególnie uciążliwe dla osób, które korzystają z serwisu przez wiele lat i zamieszczały w nim przeróżne wpisy i zdjęcia.

Gdy nasze konto Facebooka zostanie przeniesione do wersji Timeline, będziemy mieli tydzień na dostosowanie wcześniejszych postów i ustawień prywatności zanim nasza oś czasu stanie się ogólnodostępna. Można ją też opublikować samodzielnie z pięciodniowym okresem oczekiwania.

Oto trzy porady dotyczące zmian w ustawieniach, które warto wykonać przed publikacją profilu w wersji Timeline.

1. Niech twoje posty będą widoczne tylko dla znajomych

Możliwe, że dawniej zamieszczane przez ciebie wpisy miały rożne ustawienia prywatności. Najprostszym sposobem, by automatycznie ustalić ich dostępność jest zastosowanie niedawno wprowadzonej opcji Ogranicz grono odbiorców starszych postów, którą znajdziemy u dołu strony Ustawienia prywatności naszego konta.

Automatyczne ograniczanie widoczności postów

Automatyczne ograniczanie widoczności postów

Jeśli zdecydujesz się skorzystać z tej opcji, treści na twojej osi czasu, które udostępniałeś publicznie, zostaną automatycznie zmienione na dostępne tylko dla znajomych. Przy tym ustawieniu dostęp do twoich postów będą miały także osoby, które są w nich oznaczone oraz ich znajomi.

2. Ogranicz widoczność cudzych postów na swojej osi czasu

Inny sposób na ukrycie starych postów polega na ograniczeniu konkretnym osobom lub listom osób dostępu do tego, co inni publikowali na naszej tablicy. W tym celu przechodzimy do Ustawień prywatności konta i wybieramy Edytuj ustawienia przy rubryce Jak nawiązujesz połączenia. Tutaj klikamy Kto widzi na Twojej tablicy posty dodane przez innych użytkowników? (w nowej wersji profilu będzie to Kto widzi na Twojej osi czasu posty...) i wybieramy Ustawienia niestandardowe.

W polu Niech będzie niewidoczne dla wpisujemy osoby lub listy, którym chcemy uniemożliwić przeglądanie postów zamieszczanych na naszej tablicy przez inne osoby. Po sprawdzeniu, czy dokonaliśmy właściwego wyboru, zapisujemy zmiany.

3. Edytuj każdy post ręcznie

Istnieje też rozwiązanie godne polecenia wyłącznie osobom, które z Facebooka nie korzystają długo i intensywnie. W innym wypadku byłoby to niesłychanie czasochłonne.

Timeline pozwali na przeszukiwanie według lat i miesięcy. Po umieszczeniu kursora nad jedną z historii na osi czasu będziemy mogli ją ukryć, co oznacza, że nikt nie będzie w stanie jej zobaczyć. Jest to żmudny proces, ale pozwala na ukrywanie konkretnych rzeczy przed konkretnymi osobami.

Zawsze możemy też sprawdzić, co widzą inni, gdy przeglądają nasz profil. Dokonujemy tego używając opcji Wyświetl jako.... Obecnie znajdziemy ją w prawym górnym rogu po wejściu na stronę naszego profilu. Po migracji do Timeline możliwości tej również należy szukać po prawej stronie ekranu. Znajdziemy tam ikonę z trybikiem, po której kliknięciu wybieramy z rozwijanego menu interesującą nas opcję.

Facebook przygotował specjalną stronę dla tych, którzy chcą dowiedzieć się więcej o Timeline i skorzystać z tej możliwości jako pierwsi.


Zobacz również