Google+: koniec z anonimowością w sklepie Google Play. Uważaj na wystawiane opinie

Firma Google wprowadziła kolejne zmiany, dzięki którym osoby chcące napisać recenzję jakiejś aplikacji zostaną powiązane ze swoim kontem Google+.

Jeżeli masz ochotę wystawić nieprzychylną opinię jakiejś aplikacji w sklepie Google Play uważaj, gdyż od teraz będzie ona powiązana z twoim kontem Google+.

Obecnie klikając w przycisk "napisz opinię" naszym oczom ukazuje się bowiem napis:

"Odtąd Twoje nowe opinie będą publikowane publicznie z wykorzystaniem Twojej nazwy i zdjęcia z Google+. Twoje imię i nazwisko w poprzednich opiniach zostanie zmienione na "Użytkownik Google"."

Oznacza to więc, że użytkownicy sklepu Google Play będą mogli jednym kliknięciem przejść do publicznego profilu osoby wystawiającej daną opinię. Zasada ta nie działa wstecz (nasze wcześniejsze opinie są "bezpieczne").

Zastosowana zmiana to część szerszego planu Google'a mającego na celu powiązanie kont Google+ z jego różnymi produktami. Przez ostatni rok firma wprowadzała ściślejszą integrację Google+ m.in. z takimi produktami jak YouTube, Chrome, Gmail, Google Reader i Google Apps.

Plusy i minusy

Z jednej strony nowe rozwiązanie raczej nie przypadnie do gustu osobom bardzo ceniącym swoją prywatność, z drugiej natomiast jest to szansa na zmniejszenie ilości nic niewartych opinii wystawianych przez tzw. trolle.

A Wy co sądzicie o wprowadzonej przez Google zmianie?


Zobacz również