Google usuwa z Play aplikację blokującą śledzenie użytkownika

"Disconnect Mobile" to nazwa aplikacji na Androida i iOS, której główna funkcja to blokowanie dostępu do danych użytkownika przez inne aplikacje. Dlaczego Google usunęło ją z Play?

Oficjalny powód to złamanie przepisów dotyczących umieszczania w wirtualnym sklepie aplikacji, jednak twórcy Disconnect twierdzą, że nic takiego nie miało miejsca. Aplikacja blokowała pozyskiwanie informacji o użytkowniku przez inne aplikacje, a także niektóre reklamy. W jej kompetencji było także blokowanie witryn mogących dokonywać ataków na system użytkownika. W ciągu krótkiego pobytu w Google Play pobrano ją ponad 5 tysięcy razy. Teraz dostępna jest w wersji dla urządzeń łączących się z siecią bezprzewodowo - "Disconnect Secure Wireless".

To nie pierwszy raz, kiedy Google usuwa z Play aplikacje mające za zadanie chronić prywatność użytkownika. Podobny los spotkał AdBlocka oraz podobnie działające programy. Trudno się zresztą temu dziwić, ponieważ Google zarabia na reklamach, a zbieranie danych o zainteresowaniach użytkownika pozwala mu lepiej je personalizować. Aplikacje typu Disconnect przeszkadzają mu po prostu w uzyskiwaniu dochodu, a jak widać - gdy w grę wchodzą pieniądze, ochrona prywatności użytkownika schodzi na dalszy plan.

Zobacz również:


Zobacz również