Pod skośną ścianą

Dyskretnie rozmieszczony sprzęt, ciekawie ustawione głośniki i wysoka jakość całego zestawu - oto, jak stworzono eleganckie kino domowe w niewielkim pomieszczeniu o nietypowym kształcie.

Dyskretnie rozmieszczony sprzęt, ciekawie ustawione głośniki i wysoka jakość całego zestawu - oto, jak stworzono eleganckie kino domowe w niewielkim pomieszczeniu o nietypowym kształcie.

Często podczas instalowania systemu kina domowego są zaniedbywane kwestie estetyczne. Zwraca się uwagę na jakość sprzętu i jego rozmieszczenie, zapominając o tym, że dla końcowego efektu ważne jest, czy właściwie zamaskowano kable, jak wyglądają głośniki czy gdzie stoją odtwarzacz i wzmacniacz.

W opisywanej instalacji estetyka odgrywa zasadniczą rolę - dzięki właściwemu projektowi i jego starannej realizacji zrównoważono funkcjonalność i elegancję. Nietypowy kształt pomieszczenia oraz wymagania klienta sprawiły, że zastosowano tu kilka nietypowych rozwiązań obejmujących rozmieszczenie głośników czy ustawienie odtwarzacza i wzmacniacza. W przyszłości niewykluczone, że w pomieszczeniu pojawi się także projektor.

Pokój

Sala projekcyjna ma ukośne ściany

Sala projekcyjna ma ukośne ściany

Kształt pokoju stanowił o specyficznych warunkach prowadzenia instalacji. Pomieszczenie o powierzchni ok. 28 m<sup>2</sup> znajdowało się na poddaszu jednorodzinnego domu o spadzistym dachu. Jedna ze ścian była ukośna, było też wiele innych nierównoległych powierzchni. Takie cechy sprawiły, że pomieszczenie miało dobrą akustykę. Nie pojawiały się niekorzystne odbicia i nakładanie się fal. To ostatnie zjawisko jest szczególnie odczuwalne w przypadku niskich częstotliwości - powstają fale stojące, które można zlikwidować, stosując złożone ustroje akustyczne.

Plany instalacji systemu kina domowego powstały na etapie wykańczania budynku. Zakładały wykorzystanie aneksu znajdującego się w części poddasza. Jednak miejsce to nie spełniało warunków akustycznych. Konieczne było oddzielenie go od reszty mieszkania wyciszoną ścianą. W efekcie powstało nieduże pomieszczenie w nieregularnym kształcie. Nie zdecydowano się na ustawienie tam wolno stojących kolumn ani subwoofera - zdominowałyby one swoimi rozmiarami niewielką przestrzeń.

Założenia

Instalacja jest prowadzona w jednorodzinnym domu, na piętrze. Budynek jest przykryty spadzistym dachem, tak że omawiane pomieszczenie ma skośne ściany. Początkowo był to nie oddzielony od reszty mieszkania aneks, jednak okazało się, że konieczne jest odizolowanie go ze względu na powstające echo oraz hałas rozchodzący się po domu podczas oglądania filmu. Powody te zadecydowały o ustawieniu kartonowo-gipsowej ścianki z izolacją akustyczną z wełny mineralnej. Wyciszono również drzwi prowadzące do pomieszczenia.

Pokój ma powierzchnię 28 m<sup>2</sup>. Okna są umieszczone we wnękach w spadzistej ścianie. Fotele stoją niemal pod ścianą, a tuż za nimi, we wnęce, znajduje się okno, które można zasłonić roletą chroniącą przed światłem. Zamawiający instalację oczekiwał stworzenia wysokiej klasy systemu, który dyskretnie wpisze się w niewielkie pomieszczenie.


Zobacz również