Vista beta i RC - od czerwca restart co dwie godziny

Microsoft poinformował, w jaki sposób użytkownicy korzystający wciąż z testowych wydań systemu Windows Vista (czyli beta lub RC) mogą uaktualnić swój system do wersji finalnej bez utraty danych czy zainstalowanych aplikacji. Okazuje się, że niezbędne jest do tego kupienie nowego systemu w najbogatszej (i najdroższej) wersji - Ultimate. Koncern ogłosił również, co czeka osoby, które nie zdecydują się na migrację do ostatecznej wersji Visty - ich komputery od czerwca zaczną restartować się co dwie godziny.

Microsoft zaczął już rozsyłanie odpowiednich wiadomości do zarejestrowanych użytkowników testowych wydań Windows Vista (czyli Beta 2, RC1 i RC2) - firma przypomina w nim, iż 31 maja kończy się okres testowy nowego OS-u. Okazuje się, że jedynym sposobem na uaktualnienie systemu do wersji finalnej (bez utraty zapisanych na dysku danych i zainstalowanych programów) jest wykupienie licencji na najdroższą wersję Visty - Ultimate lub pakietu uaktualniającego do Vista Ultimate - kosztuje on 259 USD). Taką możliwość będą jednak miały jedynie osoby wciąż korzystające z Vista RC1 - w innych przypadkach system trzeba będzie instalować od nowa. Oczywiście, użytkownicy mogą też wybrać każdą inną wersję Visty (lub nawet Windows XP) - jednak w takim przypadku niezbędne będzie wykonanie zupełnie nowej instalacji (co wiąże się z wymazaniem danych na dysku).

Warto jednak wspomnieć, iż Microsoft od początku testów Visty informował użytkowników, że upgrade do finalnej wersji tego systemu będzie wymagał zainstalowania Visty od nowa. Koncern zalecał też wykonanie kopii wszystkich zapisanych na dyskach plików.

Użytkownicy, którzy do czerwca nie zdecydują się na upgrade do finalnej wersji Visty lub powrót do Windows XP, od czerwca zetkną się z poważnymi ograniczeniami podczas pracy z testowym wydaniem najnowszego systemu Microsoftu. Maszynę pracującą pod kontrolą takiego systemu będzie można uruchomić jedynie na 2 godziny (jak tłumaczy Microsoft - jest to czas na skopiowanie ważnych dla użytkownika danych) - później nastąpi jej automatyczny restart.


Zobacz również