Jak usunąć konto na FB? Skuteczne usuwanie Facebooka

Facebook to sieć społecznościowa, która jest jednym z symboli współczesnego internetu. Jeśli z tych czy innych przyczyn chce się jednak usunąć lub zawiesić w niej udział, powstaje pytanie - jak usunąć konto na Facebooku? Oto krótki poradnik dotyczący tego zagadnienia.

Dezaktywacja konta na FB czy całkowita likwidacja?

Należy zacząć od tego, że konto możesz nie tylko usunąć, ale dezaktywować. Dezaktywacja konta Facebook to po prostu jego zawieszenie - z możliwością powrotu w dowolnej chwili. Jeśli dokonasz dezaktywacji, wówczas nie będzie można wyszukać twojego konta w serwisie, a informacje na twojej osi czasu nie będą widoczne, jednak wysłane wiadomości ich odbiorcy wciąż będą widzieć. Ponadto Facebook zapisze w swoich przepastnych archiwach ważne informacje z twojego konta. Po co? Po to, aby przywrócić je do życia, jeśli zdecydujesz się na powrót i ponowną aktywację konta. Gdy masz stuprocentową pewność, że chcesz przeprowadzić całkowite usuwanie konta na FB, wówczas nie będziesz mieć możliwości ponownego uzyskania dostępu do niego, a wszelkie dane zostaną skasowane raz na zawsze, choć regulamin sieci ostrzega, że "Kopie niektórych materiałów (np. plików dziennika) mogą pozostawać na naszych serwerach z przyczyn technicznych". Niestety, jakie to dane - tego precyzyjnie nie ujęto, a zakres interpretacji tego przepisu może być bardzo szeroki.

Najlepsze gotowe zestawy komputerowe kwiecień 2017

Do 1000zł: sprawdź gotowy zestaw w morele.net

Do 2000zł: sprawdź gotowy zestaw w morele.net

Do 3000zł: sprawdź gotowy zestaw w morele.net

Do 4000zł: sprawdź gotowy zestaw w morele.net

Więcej gotowych zestawów znajdziesz w artukule: Ranking komputerów stacjonarnych – kwiecień 2017

Jak dezaktywować konto na FB?

Sposób na to, jak zawiesić konto na FB, jest bardzo prosty. Zaloguj się na nie, a następnie z rozwijanej listy (prawy, górny róg, obok kółeczka ze znakiem zapytania) wybierz Ustawienia. Po lewej stronie zobaczysz opcje, a druga od góry to dział Bezpieczeństwo i logowanie. Kliknij na nim, a pokaże się lista dostępnych funkcji. Wybierz opcję Dezaktywuj konto, a następnie wykonaj kolejne czynności, jakie poda Facebook.

Dezaktywacja konta FB

Dezaktywacja konta FB

Jeśli chcesz powrócić do serwisu założonego przez Marka Zuckerberga, aktywujesz je w prosty sposób - logując się do niego za pomocą adresu e-mail i hasła. Profil zostanie przywrócony i ponownie będzie widoczny dla wszystkich.

Aktualizacja czerwiec 2017

W maj 2017 roku ustawienia uległy zmianie. Opcje opiekuna konta i dezaktywacji konta znajdują się od tego momentu w sekcji Ogólne. Po wejściu do tego działu widać je na samym dole.

Opcje dezaktywacji konta w Ogólnych

Opcje dezaktywacji konta w Ogólnych

Po kliknięciu w Edytuj ukażą się dwie ważne opcje. Pierwsza to Twój opiekun konta - to osoba, którą wybierasz do zarządzania swoim kontem po śmierci. Opiekun konta może przypiąć post na Twojej osi czasu, odpowiadać na zaproszenia do grona znajomych i aktualizować zdjęcie profilowe. Nie może publikować postów jako Ty ani przeglądać Twoich wiadomości. Dezaktywuj konto - spowoduje wyłączenie profilu oraz usunięcie imienia, nazwiska i zdjęć z większości materiałów udostępnionych na Facebooku. Niektóre informacje mogą pozostać widoczne dla innych osób, np. Twoje imię i nazwisko na listach znajomych i wysłane wiadomości.

Gdy masz pewność, że chcesz dezaktywować konto, wybierz opcję Dezaktywuj konto pod powyższym opisem.

Koniec aktualizacji

Jak usunąć konto na FB?

Usuwanie Facebooka jest nieco bardziej czasochłonne. Należy zalogować się na swoje konto, a następnie przejść pod ten adres - ukaże się wybór jak na załączonym zrzucie ekranu. Po potwierdzeniu chęci likwidacji konta musisz potwierdzić decyzję hasłem i przepisaniem captcha oraz jeszcze raz potwierdzić usuwanie konta Facebook.

Strona usuwania konta

Strona usuwania konta

Po tych czynnościach masz kilku-kilkunastodniowy "okres próby". W tym czasie otrzymasz na swojego maila przypomnienie, że Twoje konto jest usuwane. Jeśli zalogujesz się do niego ponownie, proces ten zostanie przerwany. Jeśli jednak zignorujesz maile, po maksymalnie czternastu dniach konto zniknie, nie będą także widoczne żadne udostępnione przez Ciebie treści, ale wysłane wcześniej wiadomości wciąż będą znajdować się u odbiorców. Same opublikowane przez Ciebie treści są usuwane z serwerów dość długo - proces taki zajmuje nawet do 90-ciu dni. Regulamin serwisu ostrzega także: Kopie niektórych materiałów (np. plików dziennika) mogą pozostawać na naszych serwerach z przyczyn technicznych. Gdy usuniesz konto, materiały te zostaną pozbawione wszelkich osobowych znaczników identyfikacyjnych.


Zobacz również