Google +. 5 ważnych ustawień prywatności

Google+ w jednym jest bardzo podobne do Facebooka - nakłada na użytkowników wymóg samodzielnego zadbania o prywatność.


Jeśli chodzi o ochronę prywatności w sieciach społecznościowych, Facebook - przynajmniej w początkowym okresie funkcjonowania - ustawił poprzeczkę dość nisko. Internauci nauczeni tym doświadczeniem powinni od razu zapoznać się z ustawieniami prywatności, oferowanymi przez nową usługę Google - Google +.

Wymieniliśmy już najważniejsze argumenty za przejściem z Facebooka do Google+. Teraz czas na najważniejsze ustawienia pomocne w zachowaniu prywatności. Nie pozwól, by Google+ działał ci na nerwy.

Nie pozwól przypadkowym osobom wysyłać do ciebie maili

Google+ nie wyświetla publicznie adresu poczty użytkownika. Jedna z funkcji pozwala jednak wysyłać do użytkowników wiadomości po kliknięciu jednego przycisku.

Aby uniknąć niechcianej korespondencji, należy w prawym górnym rogu ekranu Google+ kliknąć ikonę koła zębatego - Opcje - i wybrać Ustawienia Google. Zaznacz zakładkę Profil i prywatność po lewej stronie i wybierz Edytuj widoczność w profilu obok Informacje w profilu publicznym.

Sprawdź, czy pole wyboru jest odznaczone. Jeśli zaznaczysz chceckbox, możesz z menu rozwijanego wybrać, komu udostępnić tę opcję.

Selektywnie wyłącz ponowne dzielenie się postami

Kiedy zamieszczasz post lub odnośnik, masz możliwość udostępnienia go publicznie lub dla wybranych kręgów. Gdy twój post pojawia się w Strumieniach twoich znajomych, mogą oni dzielić się nim ze swoimi znajomymi - o ile nie zablokujesz tej opcji.

Napisz swój post lub zamieść link, po czym wybierz krąg, w którym chcesz go udostępnić. Kiedy wpis jest gotowy, kliknij menu rozwijane po jego lewej stronie i zaznacz opcję Wyłącz udostępnianie.

Dzięki temu zniknie przycisk Udostępnij obok pozycji Skomentuj.

W tym samym menu rozwijanym można dopasować inne ustawienia publikacji postów, w tym edycję tekstu po opublikowaniu, usuwanie wpisu czy blokadę komentarzy.

Wyłącz mailowe powiadomienia

Na twoją skrzynkę pocztową przychodzą notyfikacje, informujące o dodaniu cię przez znajomego do kręgu lub komentarzach pojawiających się pod twoimi wpisami.

W panelu ustawień Google+ kliknij zakładkę Google+ - strona pokazuje, jakie maile obecnie otrzymujesz. Domyślne ustawienia usługi przewidują, że będziesz otrzymywał mail w zasadzie za każdym razem, gdy inny użytkownik podejmie akcję mającą jakikolwiek związek z tobą.

Import danych z Google+

Google+ podobnie jak Facebook, umożliwia skopiowanie na dysk wszystkich danych użytkownika, w tym także informacji o aktywności, albumów i zdjęć z usługi Picasa, danych z Google Buzz, Kontaktów itp.

Aby pobrać swoje dane z Google+, kliknij swoje pełne nazwisko lub adres email na pasku Google+ i wybierz Ustawienia konta. Wybierz zakładkę Uwolnienie danych, a następnie kliknij Pobierz swoje dane by pobrać wszystkie dane (lub poszczególne usługi, by skopiować wybrane dane).

Jak wypisać się z Google+

Uznałeś, że Google+ nie jest dla ciebie i chcesz zakończyć korzystanie z usługi? Masz do wyboru trzy możliwości.

1. Zmienić ustawienia widoczności swojego profilu i ukryć wszystko - poza zdjęciem i nazwą użytkownika - przez innymi. Kliknij ikonę profilu w Google+, potem Edytuj profil, wybierz zakładkę O mnie i klikaj sekcje profilu, które chcesz schować. Zapisz zmiany.

W tej sytuacji zawartość twojego profilu pozostaje jednak dostępna dla tych, z którymi się nią wcześniej podzieliłeś.

2. Usunąć funkcje społecznościowe profilu Google+. Kliknij swoją nazwę lub adres pocztowy w pasku Google+, kliknij Ustawienia konta i wybierz Ustawienia konta. Użyj funkcji Usuń profil i powiązane funkcje społecznościowe. W ten sposób skasujesz profil wraz z zawartością.

3. Usunąć konto Google... Ale chyba nie chciałbyś stracić przy okazji dostępu do poczty Gmail i innych usług oferowanych prze koncern?

Zobacz więcej porad i trików dla Google+.