Koniec Exynosa? Galaxy S23 z nowym procesorem
-
- 24.05.2022, godz. 16:43
Modele kolejnych flagowców Samsunga prawdopodobnie zostaną oparte na zupełnie nowych procesorach.

Fot. Jugomobile.com
Jak dotąd Samsung wypuszczał swoje najmocniejsze smartfony z serii Galaxy S zarówno w wersji z układem Snapdragon, jak i procesorami Exynos. Te drugie zazwyczaj pojawiały się na rynku europejskim, co często prowadziło do niezadowolenia lokalnych użytkowników. Osiągały one bowiem znacznie gorsze wyniki niż ich odpowiedniki marki Qualcomm.
W sieci pojawiły się jednak informacje, które sugerują, że Samsung zrezygnuje z wykorzystywania Exynosów w modelach z serii Galaxy S. Według spekulacji, ta decyzja ma być spowodowana intensywnymi pracami nad produkcją nowego, autorskiego układu dedykowanego jedynie najmocniejszym flagowcom koreańskiej marki.
Zobacz również:
- Jeden z najciekawszych średniopółkowców Samsunga nie otrzyma kolejnej dużej aktualizacji systemu
- Oto lista modeli Galaxy, które nie otrzymają kolejnej dużej aktualizacji systemu! [27.03.2023]
- Samsung Galaxy S23 FE - data premiery, cena, specyfikacja techniczna [27.03.2023]
Ponad to nowe testy wstępnej wersji procesora Snapdragon 8 Gen 2 pokazują, że wypada on znacznie lepiej niż starsze jednostki, a to oznacza, że przepaść między układami Exynos, a podzespołami marki Qualcomm będzie się jedynie powiększać. Jak sugeruje autor twitterowych przecieków z branży mobilnej, wykorzystywanie procesorów Exynos przestaje mieć jakikolwiek sens.
Snapdragon 8 Gen2 (sm8550) performed very well in the initial test of energy efficiency, at least better than 888 / 8gen1 / 8 + GEN1. For Samsung S23, Exynos has no reason to continue to exist. The gap between Exynos and Snapdragon will only grow.
— Ice universe (@UniverseIce) May 24, 2022
Bardzo możliwe, że w przyszłorocznym Samsungu Galaxy S23 znajdziemy jedynie nowe procesory Snapdragon.
Od autora:
Jako wieloletni użytkownik flagowców koreańskiej marki z niecierpliwością czekam na premierę europejskich modeli S23 z układem Snapdragon.









