Michael Madsen

Znany amerykański aktor filmowy, który zagrał w ponad stu filmach,w dzieciństwie jeździł ze swoimojcem strażakiem oglądać akcjegaszenia pożarów.

Znany amerykański aktor filmowy, który zagrał w ponad stu filmach,w dzieciństwie jeździł ze swoimojcem strażakiem oglądać akcjegaszenia pożarów.

Michael Madsen

Michael Madsen

Michael Madsen urodził się 25 września1958 r. w Chicago w USA. Jego ojciec Cal Madsen był oficerem straży pożarnej a matka Elaine Madsen producentem i scenarzystą. Po ukończeniu szkoły średniej chwytał się różnych zajęć: pracował jako mechanik samochodowy, salowy w szpitalu czy pracownik stacji benzynowej. Jednocześnie próbował swoich sił uczestnicząc w castingach do programów telewizyjnych. Michael Madsen lekcje aktorstwa pobierał w teatrze. Przez dwa lata związany był ze słynnym Steppenwolf Theatre w Chicago, kierowanym przez Johna Malkovicha. Madsen zagrał tu m. in. w "Tramwaju zwanym pożądaniem" T. Williamsa i "Myszach i ludziach". Przerwał pracę w teatrze i przeniósł się do Los Angeles, gdy w 1983 roku został zaangażowany do filmu "Gry wojenne" w reżyserii Johna Badhama. Film ten okazał się wielkim kinowym sukcesem, co dla Madsena zaowocowało propozycjami ról telewizyjnych i filmowych. W 1984 r. zagrał u boku takich gwiazd jak Robert Redford i Glenn Close w "The Natural" Barry'ego Levinsona.

Wystąpił też w "Racing with the Moon" i "Urodzonym sportowcu". Ale przełomowym rokiem w karierze aktora okazał się rok 1991. Madsen zagrał w dwóch znaczących filmach: "The Doors" Olivera Stone'a i nagrodzonym Oscarem "Thelma i Louise" Ridleya Scotta. Dzięki nim zdobył dużą popularność, którą istotnie wzmocnił w 1992 roku, gdy zagrał gangstera we "Wściekłych psach" Quentina Tarantino u boku m. in. Harveya Keitela i Tima Rotha. Od tej pory Michael Madsen obsadzany jest zazwyczaj w rolach silnych, twardych mężczyzn np. rewolwerowca w westernie "Wyatt Earp" (1994 r.) z Kevinem Costnerem i Gene Hackmanem czy płatnego mordercy w "Gatunku" (1995 r.). W 1997 r. reżyser Mike Newell zaangażował go do roli gangstera w nakręconym na podstawie pamiętników Joe Pistone'a filmu "Donnie Brasco", gdzie zagrał obok Ala Pacino i Johnny'ego Deppa. Aktor wystąpił już w ponad stu filmach wśród których znalazły się m. in. "Ostatnia ofiara" (2000 r.), "Śmierć nadejdzie jutro" (2002 r.), "Love.com" (2002 r.), Kill Bill Vol.1 (2003 r.) i Kill Bill Vol.2 (2004 r.), "Sin City - Miasto grzechu" (2005 r.) czy "Straszny film 4" (2006 r.).

Hobby aktora to jazda na harleyu i uczestnictwo w zjazdach właścicieli takich motorów - ma nawet na lewym ramieniu wytatuowany emblemat marki Harley-Davidson.

Wybrana filmografia

2006: Straszny film 4 (Scary Movie 4)

2005: Sin City - Miasto grzechu (Sin City)

2005: BloodRayne

2005: Niewidzialny morderca (Chasing Ghosts)

2005: Ostatni zrzut (The Last Drop)

2004: Kill Bill Vol.2 (Kill Bill Vol. II)

2004: Blueberry

2003: Kill Bill Vol.1 (Kill Bill Vol. I)

2003: Córka mojego szefa (My Boss' Daughter)

2002: Śmierć nadejdzie jutro (Die Another Day)

2002: Love.com (Love.com)

2000: Ostatnia ofiara (Sacrifice)

1997: Donnie Brasco

1996: Nieugięci (Mulholland Falls)

1995: Gatunek (Species)

1994 Wyatt Earp

1992: Wściekłe psy (Reservoir Dogs)

1991: Thelma i Luise (Thelma & Louise)

1991: The Doors (The Doors)

1984: Baseballista (The Natural)

1984: Wyścig z księżycem (Racing with the Moon)

1983: Gry wojenne (Wargames)