Nowy sposób destylacji wody morskiej

Odsalanie może być kluczową technologią zaspokajającą światowe zapotrzebowanie na wodę pitną. Koreańscy inżynierowie opracowali nową membranę z nanowłókien, wydajniejszą niż jakakolwiek dotychczas.

Nowy sposób destylacji wody morskiej

pexels.com

Większość wody na świecie jest niezdatna do picia. Chociaż istnieją różne sposoby odsalania wody, nowe badania koncentrują się na destylacji membranowej. Jet to proces, w którym solanka po jednej stronie membrany jest podgrzewana, podczas gdy słodka woda po drugiej, pozostaje zimna. Niestety nagromadzenie soli i innych zanieczyszczeń na membranie może wpływać na jej hydrofobowość. Solanka po krótkim czasie przecieka i sprawia, że ​​słodka woda nie jest już tak świeża, co wymaga wymiany membrany.

Naukowcy z Koreańskiego Instytutu Inżynierii Lądowej i Technologii Budowlanych stworzyli bardziej zaawansowane membrany. Zespół zastosował współosiowe elektroprzędzenie, w którym podczas procesu drukowania membrany miesza się ze sobą dwa różne materiały.

Zobacz również:

  • NASA zabiera chętnych w podróż po Marsie
  • Ślady ciemnej energii wykryte we Włoszech
  • Tajemniczy obiekt uderzył w Jowisza [Zobacz film]

Użytymi w tym przypadku materiałami okazał się polimer zwany PVDF-HFP oraz aerożel krzemionkowy. Naukowcy testowali nową membranę przez 30 dni i stwierdzili, że po tym czasie nadal odfiltrowuje ona 99,99 procent soli. To o wiele dłuższy czas działania niż w przypadku innych membran z nanowłókien elektroprzędzonych, które mają trudności z wytrzymaniem ponad 50 godzin ciągłego użytkowania, zanim zaczną przeciekać. Główny inżynier, dr Yunchul Woo podkreśla:

Współosiowa membrana z nanowłókien elektroprzędzonych ma duży potencjał w uzdatnianiu wody morskiej i może być odpowiednią membraną do zastosowania jej w zakresie destylacji membranowej na skalę pilotażową i na skalę rzeczywistą.

Z pewnością jest to duży krok przybliżający nas do odsalania wody morskiej w niedalekiej przyszłości. Obecnie główną metodą oczyszczania wody morskiej jest odwrócona osmoza, wymagająca ogromnych ilości energii elektrycznej.

Zobacz także: Lidl: urządzenia i akcesoria kuchenne - co warto kupić?

Źródło: newatlas.com