Olivier Gruner

Gwiazdor kina akcji, który swą karierę filmową rozpoczął będąc mistrzem świata w kickboxingu i trzykrotnym zdobywcą tytułu mistrza Francji.

Gwiazdor kina akcji, który swą karierę filmową rozpoczął będąc mistrzem świata w kickboxingu i trzykrotnym zdobywcą tytułu mistrza Francji.

Olivier Gruner

Olivier Gruner

Olivier Gruner urodził się 2 sierpnia 1960 r. w Paryżu we Francji w rodzinie lekarskiej. W wieku 11 lat, po obejrzeniu filmów z Bucem Lee, fascynował się sportami walki. W przeciwieństwie do swoich dwóch braci Olivier, po skończeniu szkoły średniej, nie poszedł na studia, ale wstąpił do armii francuskiej, w której spędził 4 lata. Służył w elitarnej jednostce specjalnej Francuskiej Marynarki Wojennej (odpowiednik amerykańskiej US Marines), wykonującej misje w różnych rejonach świata, m.in. w Senegalu w Afryce. W wojsku Olivier poznał różne sztuki walki i zaczął trenować karate.

W 1981 r. po zakończeniu służby wojskowej przeniósł się w Alpy Francuskie i tu zaczął intensywnie trenować kickboxing, poświęcając się jednocześnie nowej pasji - narciarstwu. O tym, że do sportów walki miał niezwykły talent, świadczy to, że już po 3 latach został Mistrzem Kickboxingu we Francji (dwa razy go obronił), a w 1986 r. - mistrzem świata wygrywając World Kickboxing Championship. Rok później wycofał się z kariery sportowej i zaczął pracować jako instruktor sztuk walki, narciarstwa i pilotażu helikopterów. Próbował także swoich sił jako model oraz występował w reklamach telewizyjnych. W 1987 r. na Festiwalu Filmowym w Cannes wpadł na pomysł jak wypromować się w świecie filmowców. Sposób był nietypowy, ale skuteczny - Olivier porozwieszał wszędzie... swoje plakaty. Dwa dni później otrzymał telefon od producenta z Los Angeles, który zaprosił go na zdjęcia próbne do "Angel Town". Olivier przyjął propozycję i zdobył rolę w tym filmie.

Gdy w 1990 r. na ekrany kin wszedł "Angel Town" ("Miasto Aniołów"), Olivier stał się sławny i to otworzyło mu drogę do kariery w Hollywood - od tej pory wystąpił już w ponad 20 filmach. Olivier, oprócz robienia kariery aktorskiej, zajmuje się choreografią scen walki w filmach akcji oraz prowadzi firmę producencką - jest współproducentem wielu filmów.

Wybrana filmografia

2006: Cel (Soft Target)

2003: SWAT: Warhead One

2003: Deadly Engagement

2002: Interceptor Force 2

2002: The Circuit 2: The Final Punch

2002: Power Elite

2002: The Circuit

2001: Największe poświęcenie (Extreme Honor)

2001: G.O.D.

2000: Kumite

2000: Crackerjack 3

1999: Operacja wieczność (Code Name: Eternity)

1999: Siły szybkiego reagowania (Interceptors)

1998: TNT (T.N.T.)

1998: Mars

1997: Najemnik (Mercenary)

1997: Dzikie pięści (Savate)

1997: Asteroida śmierci (Velocity Trap)

1997: Najemnik II (Mercenary II: Thick & Thin)

1994: Android (Automatic)

1993: Nemesis

1990: Miasto Aniołów (Angel Town)