Przydatna funkcja Androida, o której większość użytkowników nie wie

Nie chcesz, żeby inni widzieli, kto do ciebie pisze lub dzwoni? W tym artykule dowiesz się, jak włączyć funkcję, która pomoże zachować poufność Twoich danych na Androidzie

Czy zdarzyło Ci się kiedyś dać komuś swój telefon, a potem przypomnieć sobie, że nie chcesz, żeby ta osoba coś w nim zobaczyła? Może to być zdjęcie, wiadomość, coś prywatnego z pracy, albo twój prywatny album z memami o kotach, cokolwiek. W swoich smartfonach mamy dużo rzeczy, których nie chcielibyśmy pokazywać innym.

Deweloperzy Androida pomyśleli o tym i dodali funkcję, która pozwala zachować poufność tych informacji.

Ta funkcja nazywa się Tryb gościa. Tryb gościa tworzy tymczasowe konto na smartfonie i nie ma na nim żadnych informacji osobistych.

Jak uzyskać dostęp do funkcji Tryb gościa?

Zazwyczaj znajduje się ona w Ustawieniach > System > Zaawansowane > Wiele użytkowników, czasem też można znaleźć ją na dole listy kont Google. Proces przełączania kont jest szybki i trwa tylko kilka sekund. Aby przełączyć konto na swoje z powrotem, przejdź z powrotem do "Wielu użytkowników" i kliknij "Usuń gościa".

Przydatna funkcja Androida, o której większość użytkowników nie wie

Jeśli w Trybie gościa chcesz dalej otrzymywać połączenia, kliknij Włącz połączenia telefoniczne przed tym, jak zmienisz konto.

Przydatna funkcja Androida, o której większość użytkowników nie wie

Polecamy: Android 12. Sprawdź, czy Twój smartfon otrzyma aktualizację

Źródło: zdnet.com