Stephen Baldwin

Amerykański aktor, producent, reżyser, scenarzysta filmowy i telewizyjny, najmłodszy ze znanych z dużego ekranu czterech braci Baldwinów.

Amerykański aktor, producent, reżyser, scenarzysta filmowy i telewizyjny, najmłodszy ze znanych z dużego ekranu czterech braci Baldwinów.

Stephen Andrew Baldwin

Stephen Andrew Baldwin

Stephen Andrew Baldwin urodził się 12 maja 1966 r. w Massapequa, w stanie Nowy Jork w USA. Jest najmłodszym z czterech braci aktorskiego klanu Baldwinów. Podążając śladem swoich braci, zapisał się na wykłady w American Academy of Dramatic Arts. Studiując na State Uniwersity of New York w Binghamton, dorabiał pracując jako model Calvina Kleina. W 1987 r., gdy pracował w pizzerii, zauważył go jeden z agentów amerykańskiej stacji telewizyjnej PBS. Rok później debiutował w filmie Michaela Seresina "Homeboy". Jednak sławę przyniósł mu występ w serialu "Młode strzelby" (1989-92), w którym zagrał nastoletniego Buffalo Billa Cody'ego. W następnych latach wystąpił m.in. w: "Last Exit to Brooklyn" (1988 r.), "Urodzony 4 lipca" (1989 r.), "Pani Parker i krąg jej przyjaciół" (1994 r.), "Sex Monsters" (1999 r.) "Xhange" (2000 r.), "Flinstonowie: Niech żyje Rock Vegas" (2000 r.), "Zwierciadło zbrodni" (2001 r.) czy "Ostrzeżenia" (2003 r.).

W 1987 r. w autobusie poznał swoją przyszłą żonę (Kennyę Deodato). Trzy lata później wzięli ślub. Mają dwie córki, Alię i Hailey Rhode. Aktor powtarza, że to żonie zawdzięcza wyjście z alkoholizmu i narkomanii.

Baldwin aktywnie uczestniczy w akcjach charytatywnych, m.in. na rzecz chorych na AIDS. Jest także jednym z inicjatorów założenia Carol M. Baldwin Breast Cancer Research - fundacji nazwanej imieniem matki aktora (której szczęśliwie udało się przezwyciężyć chorobę), działającej na rzecz przeciwdziałania rakowi piersi. W wolnym czasie pisze wiersze, uprawia sporty ekstremalne i uczestniczy w amatorskich wyścigach samochodowych.

Wybrana filmografia

2005: Zdradzony (Bound by Lies)

2003: Ostrzeżenia (Silent Warnings)

2002: Slap Shot 2

2001: Pajęcza sieć (Spider's Web)

2001: Ochrona (Protection)

2001: Zwierciadło Zbrodni (Mr. Murder)

2001: Zbrodnia ze snu (Dead Awake)

2000: Flinstonowie: Niech żyje Rock Vegas (The Flintstones: Viva Rock Vegas)

2000: Nosiciel (Xchange)

1999: Obcy w domu (Absence of the Good)

1996: Ścigani (Fled)

1995: Podejrzani (The Usual Suspects)

1994: Pani Parker i krąg jej przyjaciół (Mrs. Parker and the Vicious Circle)

1993: Gorzkie żniwa (Bitter Harvest)

1989: Urodzony 4 lipca (Born on the Fourth of July)