Tryb incognito w Mapach Google już dostępny

Google rozpoczęło publiczne udostępnianie trybu incognito w obrębie Map.

Google ogłosiło na początku tego roku, że tryb incognito pojawi się w kolejnych aplikacjach z naciskiem na Mapy. Po udanym ograniczonym dostępie do nowej funkcji we wrześniu, funkcjonalność dociera powoli do wszystkich użytkowników systemu Android. Pełna dostępność usługi powinna zostać osiągnięta w przeciągu najbliższych dni.

Źródło: Google.com

Źródło: Google.com

W wrześniu 2019 roku wybrani użytkownicy zaczęli otrzymywać tryb incognito w obrębie aplikacji Mapy Google. Funkcja dostępna była dzięki programowi "preview" w obrębie tego programu. Wszystko wskazuje na to, że Google było zadowolone z działania funkcji, ponieważ aktualizacja została już udostępniona użytkownikom korzystającym z oficjalnej, publicznej wersji Map Google dla systemu Android.

W poście pomocy Map Google, kierownik społeczności potwierdził, że firma rozpoczęła pełny roll-out (wprowadzenie) funkcji dla użytkowników urządzeń z systemem Android. Podobnie, jak w przypadku innych aktualizacji, nowa funkcja wdrażana jest stopniowo, wiec nawet użytkownicy posiadający zainstalowaną najnowszą wersję Map Google mogą nie mieć jeszcze dostępu do trybu incognito. Powinno się to zmienić w ciągu kilku dni. Post wskazuje, że "oczekujemy, że będzie ona dostępna dla wszystkich użytkowników w ciągu najbliższych kilku dni".

Co robi tryb incognito w obrębie Map Google? Oczywiście nie należy traktować go jako opcji, która przestaje śledzić użytkownika. Zamiast tego trasa, lokalizacja lub wyniki wyszukiwania dokonana w trybie incognito nie będą powiązane z kontem Google i nie zostaną zarejestrowane w historii. Całość działa więc tak samo, jak tryb incognito w przeglądarce Google Chrome.

Według Google, gdy tryb incognito jest włączony, mapy nie będą:

  • Zapisywać historii przeglądania i wyszukiwania
  • Wysyłać powiadomień
  • Aktualizować historię lokalizacji lub współdzielenia lokalizacji, jeżeli opcja była aktywna
  • Wykorzystywać dane osobowe do personalizacji wyszukiwań

Jak widać zmiana ta ma polegać na ochronie tego, co jest widoczne na ekranie urządzenia, a nie na nieujawnianiu firmie Google swoich danych personalnych i lokalizacji.

Źródło: techspot.com