Ustawienia prywatności - Facebook, Twitter, Google Plus i LinkedIn. Wszystko, co trzeba wiedzieć


Lista kontaktów

Facebook: aby zmienić widoczność naszych kontaktów w serwisie należy przejść do zakładki Znajomi na stronie profilu użytkownika i kliknąć przycisk z ołówkiem obok sekcji Zaproszenia do znajomych i Znajdź znajomych. Potem będzie można wybrać, kto zobaczy listę znajomych użytkownika w serwisie oraz listy obserwujących i obserwowanych.

Twitter: nie da się zmienić widoczności listy obserwowanych i obserwujących.

LinkedIn: po przejściu do menu Ustawienia prywatności | Profil | Wybierz, kto może zobaczyć Twoje kontakty można wybrać opcje Twoje kontakty lub Tylko Ty.

Google Plus: w celu zmiany widoczności należy podczas edycji profilu użytkownika udać się do boksu Osoby i kliknąć przycisk Edytuj.

Oznaczanie w postach

Facebook: w celu umożliwienia lub zabronienia znajomym oznaczania użytkownika w postach należy udać się do menu Ustawienia | Oś czasu i oznaczanie | Jak zarządzać znacznikami dodawanymi przez inne osoby i sugestiami dotyczącymi znaczników?

Twitter: nie ma możliwości zabronienia użytkownikom oznaczania użytkownika w wiadomości

LinkedIn: nie da się zabronić innym członkom społeczności oznaczania użytkownika, ale można usunąć takie oznaczenie przez najechanie myszą na znacznik w poście i wybranie polecenia Usuń

Google Plus: nie da się zabronić innym oznaczania użytkownika w poście

Twitter: blokowanie użytkowników

Twitter: blokowanie użytkowników

Blokowanie użytkowników

Facebook: w tym celu należy przejść do menu Ustawienia | Blokowanie | Zablokuj użytkowników i wpisać nazwę lub adres email i kliknąć Zablokuj

Twitter: przycisk pozwalający na zablokowanie innego użytkownika serwisu znajduje się w jego profilu. Należy wcisnąć przycisk z kołem zębatym, wybrać opcję blokowania z rozwijanego menu i potwierdzić chęć zablokowania danej osoby w kolejnym komunikacie. Listę zablokowanych osób można przejrzeć na stronie ustawień Twittera.

LinkedIn: blokowanie innego użytkownika odbywa się ze strony jego profilu. Z rozwijanego menu obok przycisku Wyślij wiadomość należy wybrać opcję Zablokuj lub zgłoś

Google Plus: w tym serwisie również blokowanie odbywa się ze strony profilu danego użytkownika i rozwijanego menu w boksie z jego nazwą i podstawowymi informacjami. Tutaj pojawia się przycisk Zgłoś / Zablokuj, a blokada powinna zadziałać po opłynięciu 24 godzin. Więcej na temat blokowania w serwisie Google Plus można znaleźć na stronie pomocy Google.

Oznaczanie na zdjęciach

Facebook: nie da się wyłączyć możliwość oznaczania przez znajomych nazwy użytkownika na zdjęciach, ale można przeglądać dodane znaczniki zanim trafią one na tablicę. Dokonuje się tego w menu Ustawienia | Oś czasu i oznaczanie | Kto może dodawać zawartość do mojej osi czasu? należy włączyć opcję Czy chcesz przeglądać posty, w których oznaczają Cię znajomi, zanim pojawią się one na osi czasu?

Twitter: aby umożliwić lub zabronić oznaczania użytkownika na zdjęciach innych osób należy przejść do menu Ustawienia | Bezpieczeństwo i prywatność | Prywatność | Oznaczanie zdjęć i wybrać jedną z dostępnych opcji.

LinkedIn: w serwisie LinkedIn nie można oznaczać użytkowników na zdjęciach.

Google Plus: serwis Google nie pozwala zabronić innym tagowania użytkownika na zdjęciach, ale można zmienić opcje dotyczące automatycznego dodawania znaczników w menu Ustawienia Google Plus w sekcji Zdjęcia i filmy.

Google Plus: automatyczne rozpoznawanie twarzy

Google Plus: automatyczne rozpoznawanie twarzy

Automatyczne rozpoznawanie twarzy

Facebook: jeśli dla użytkownika ta funkcja jest już dostępna, to może ją wyłączyć w menu Ustawienia | Oś czasu i oznaczanie | Jak zarządzać znacznikami dodawanymi przez inne osoby i sugestiami dotyczącymi znaczników? edytując opcję Kto zobaczy propozycje znaczników po dodaniu zdjęć, które przedstawiają osobę do Ciebie podobną?

Twitter: w tym serwisie nie ma systemu rozpoznawania twarzy

LinkedIn: w tym serwisie nie ma systemu rozpoznawania twarzy

Google Plus: w menu Ustawienia Google Plus trzeba odnaleźć sekcję Zdjęcia i Filmy. Z tego miejsca należy odznaczyć pozycję o nazwie Rozpoznawaj moją twarz na zdjęciach oraz filmach i pytaj osoby, które znam, czy oznaczać mnie tagiem. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronaie pomocy Google.

Indeksowanie w wyszukiwarkach

Facebook: domyślnie Facebook pozwala silnikom wyszukiwarek linkować do osi czasu użytkownika, ale można to wyłączyć. W tym celu należy udać się do menu Ustawienia | Prywatność | Kto może mnie wyszukać? i kliknąć przycisk edytuj przy pozycji Czy chcesz, aby inne wyszukiwarki zawierały link do Twojej osi czasu?

Twitter: nie da się wyłączyć linkowania przez silniki wyszukiwarek.

LinkedIn: nie da się wyłączyć linkowania przez silniki wyszukiwarek.

Google Plus: zmiany można dokonać w menu Ustawienia | Profil wyłączając opcję Ułatw innym znajdowanie mojego profilu w wynikach wyszukiwania.

Google Plus: sesje logowania do konta Google można podejrzeć w poczcie Gmail

Google Plus: sesje logowania do konta Google można podejrzeć w poczcie Gmail