Ustawienia prywatności - Facebook, Twitter, Google Plus i LinkedIn. Wszystko, co trzeba wiedzieć


Lista sesji logowania

Facebook: aby przejrzeć i zarządzać informacjami na temat aktywnych sesji logowania należy przejść do menu Ustawienia | Bezpieczeństwo | Miejsce logowania.

Twitter: nie da się przejrzeć aktualnych sesji logowania w tym serwisie

LinkedIn: nie da się przejrzeć aktualnych sesji logowania w tym serwisie

Google Plus: aby przejrzeć aktywne sesje logowania na konto Google, którego częścią jest profil Google Plus, należy otworzyć pocztę Gmail i kliknąć link Szczegóły na samym dole interfejsu zaraz pod napisem Ostatnia aktywność konta.

Powiadomienia o logowaniu

Facebook: można włączyć opcję powiadamiania o każdorazowym zalogowaniu się na konto użytkownika z nowego urządzenia lub nowej przeglądarki. Pozwala na to menu Ustawienia | Bezpieczeństwo | Alerty dotyczące logowania. Alerty mogą przychodzić bezpośrednio w ramach systemu powiadomień na portalu, za pośrednictwem wiadomości email lub przez SMS-y.

Twitter: nie da się ustawić alertów dotyczących zalogowania się na konto

LinkedIn: nie da się ustawić alertów dotyczących zalogowania się na konto

Google Plus: aby otrzymać informację o zalogowaniu się na konto Google, którego częścią jest konto w Google Plus, należy udać się na stronę poczty Gmail. Po kliknięci linku Szczegóły na samym dole interfejsu zaraz pod napisem Ostatnia aktywność konta trzeba przejść do dolnego prawego roku nowo otwartej strony, kliknąć link Zmień i wybrać opcję Pokaż alert po wykryciu nietypowych działań.

Facebook: dodatkowa weryfikacja

Facebook: dodatkowa weryfikacja

Uwierzytelnianie dwuskładnikowe

Facebook: do uwierzytelniania dwuskładnikowego, które będzie wymagało dodatkowego kodu przy logowaniu się z nieznanej przeglądarki, można wykorzystać telefon komórkowy. Opcja pozwalająca to zrobić znajduje się w menu Ustawienia | Bezpieczeństwo | Zatwierdzanie logowania.

Twitter: włączenie dodatkowej weryfikacji użytkownika możliwe jest w menu Ustawienia | Bezpieczeństwo i prywatność | Bezpieczeństwo | Weryfikacja logowania. Zmiany zatwierdza się przyciskiem Zapisz Zmiany, który można znaleźć na samym dole strony.

LinkedIn: zmiany można dokonać w menu Ustawienia prywatności | Konto | Zarządzanie ustawieniami bezpieczeństwa w sekcji Dwustopniowa weryfikacja dla logowania.

Google Plus: dwustopniowe uwierzytelnianie można włączyć dla całego konta Google, którego częścią jest konto Google Plus. Można tego dokonać na stronie internetowej Konto Google.

Szyfrowane połączenie

Facebook: szyfrowane połączenie jest wspierane automatycznie, nie da się tego wyłączyć.

Twitter: szyfrowane połączenie jest wspierane automatycznie, nie da się tego wyłączyć.

LinkedIn: szyfrowane połączenie nie jest wspierane automatycznie. Można je włączyć przechodząc do menu Ustawienia prywatności | Konto | Zarządzanie ustawieniami bezpieczeństwa i dokonując zmiany w polu Bezpieczne połączenie.

Google Plus: szyfrowane połączenie jest wspierane automatycznie, nie da się tego wyłączyć.

Facebook: uprawnienia aplikaci

Facebook: uprawnienia aplikaci

Odbieranie uprawnień aplikacji

Facebook: aby sprawdzić które aplikacje mają dostęp do danych użytkownika należy przejść do menu Ustawienia | Aplikacje. Tutaj można odebrać uprawnienia aplikacjom, z których użytkownik już nie korzysta.

Twitter: usuwanie dostępu do danych aplikacjom odbywa się w menu Ustawienia | Aplikacje.

LinkedIn: aby zabrać dostęp do danych aplikacjom należy udać się do menu Ustawienia prywatności | Grupy, firmy i aplikacje | Aplikacje i kliknąć link Wyświetl swoje aplikacje.

Google Plus: w serwisie Google należy przejść do menu Ustawienia | Aplikacje i aktywność i kliknąć przycisk Aplikacje i aktywność. W sekcji Zarządzaj aplikacjami można usunąć aktywność danej aplikacji po najechaniu na wiersz myszą i kliknięcie ikony ołówka. Więcej informacji na temat usuwania dostępu aplikacjom do konta Google można znaleźć na stronie Google.