Usuwanie danych z serwisów społecznościowych


Nasza Klasa - usuwanie danych osobowych z serwisu

Jak większość serwisów społecznościowych, Nasza Klasa również korzysta z wielopoziomowego kasowania i wyłączania profili użytkowników. Łącze teoretycznie przeznaczone do tego celu, umieszczone w interfejsie serwisu nie daje pełnej gwarancji usunięcia swoich danych z serwerów operatora. Do tego konieczny jest bezpośredni kontakt mailowy.

Wyłączanie informacji z profilu Naszej Klasy

Wyłączanie informacji z profilu Naszej Klasy

1. Najmniej drastycznym rozwiązaniem jest zablokowanie wyświetlania informacji zawartych w profilu innym użytkownikom. Aby to zrobić zaloguj się do Naszej Klasy, rozwiń menu Profil i wybierz polecenie Prywatność. Usuń zaznaczenia ze wszystkich pól każdej sekcji umieszczonej na tej stronie. Parametry dotyczą uprawnień twoich znajomych oraz zwykłych użytkowników Naszej Klasy. Wyłączenie niektórych opcji należy potwierdzić zamykając okno z niewielkim komunikatem, który pojawi się na ekranie. Nie natomiast warto korzystać z przycisku Profil zamknięty, którego zadaniem jest automatyczny dobór ustawień. Domyślnie pozostawia on zbyt wiele zaznaczonych opcji.

Zgodnie z regulaminem Naszej Klasy usunięcie konta nie jest równoznaczne ze skasowaniem danych osobowych z bazy serwisu. Do tego potrzebny jest kontakt z administratorem danych

Zgodnie z regulaminem Naszej Klasy usunięcie konta nie jest równoznaczne ze skasowaniem danych osobowych z bazy serwisu. Do tego potrzebny jest kontakt z administratorem danych

2. Jeżeli chcesz zlikwidować profil rozwiń menu Profil i wybierz polecenie Edycja profilu. Przejdź na kartę Zaawansowane i kliknij polecenie Usuń konto. Na nowej stronie, która zostanie wyświetlona zaznacz Usuń także moje zdjęcia z galerii szkolnych i klasowych i podaj swoje hasło do serwisu. Kliknij przycisk Usuń konto. Zostaniesz przekierowany do strony głównej Naszej Klasy, na której zobaczysz informację, że twoje konto zostało usunięte.

Formularz z prośbą o usunięcie danych osobowych z bazy serwisu Nasza Klasa

Formularz z prośbą o usunięcie danych osobowych z bazy serwisu Nasza Klasa

3. Po skasowaniu konta, w serwisie i tak pozostają twoje dane. Aby się o tym przekonać wystarczy przeprowadzić próbę logowania za pomocą teoretycznie nieważnych już loginów. Zobaczysz komunikat, który pozwoli ci dostać się do twojego profilu. Po kliknięciu łącza edycji profilu przekonasz się, że Nasza Klasa nadal przechowuje twoje imię i nazwisko, adres e-mail czy datę urodzenia. Jeżeli chcesz je skasować skorzystaj z formularza bądź napisz wiadomość z prośbą o usunięcie danych osobowych do administratora serwisu. W celu uruchomienia formularza kliknij łącze formularza w komunikacie wyświetlonym po próbie logowania. Możesz też użyć linków Kontakt umieszczonego u dołu strony oraz Działem Obsługi Użytkownika. Jako temat wskaż Moje konto i w kolejnym kroku Chcę usunąć swoje dane osobowe. Przewiń stronę w dół i użyj przycisku Przejdź do formularza kontaktowego. W odpowiednie pola wpisz funkcjonujący adres e-mail powiązany z kontem, opcjonalnie imię i nazwisko oraz pseudonim, i w polu Opisz zadanie umieść koniecznie prośbę o usunięcie danych. Wyślij formularz klikając przycisk Wyślij pytanie. Po otrzymaniu wiadomości potwierdź chęć opuszczenia serwisu. Uwaga! Po pewnym czasie warto sprawdzić, czy dane zostały faktycznie skasowane. Jeżeli nie, napisz kolejną prośbę ale tym razem odwołaj się do środków prawnych, których możesz użyć jeżeli twoja prośba zostanie ponownie zignorowana. To zwykle skutkuje natychmiastową reakcją.