Usuwanie danych z serwisów społecznościowych


Grono - zamrażanie i usuwanie konta

Także i w tym serwisie społecznościowym można wyłączyć widoczność niektórych informacji, zamrozić bądź całkowicie zlikwidować konto. Grono wyróżnia się jednak dość rozbudowanymi opcjami konfiguracyjnymi dlatego skonfigurowanie dostępności danych może zająć dłuższą chwilę.

Liczba opcji Grona wpływa dobrze na elastyczność konfiguracji ale wyłączenie wszystkich zajmuje sporo czasu

Liczba opcji Grona wpływa dobrze na elastyczność konfiguracji ale wyłączenie wszystkich zajmuje sporo czasu

1. Zaloguj się do serwisu i kliknij łącze Profil na górnej belce. Z menu wybierz polecenie Ustawienia. Pierwszych sześć kart zawiera informacje o tobie oraz parametry pozwalające wyłączyć różne funkcje serwisu. Otwórz je kolejno, a następnie kliknij ikonę wyświetloną obok każdego rekordu (najczęściej będzie to symbol grona). Za każdym razem wskaż na liście Widoczność pozycję Tylko dla mnie. Widoczność niektórych parametrów, jak na przykład Status można ograniczyć jedynie do kręgu znajomych. Karta Opcje posłuży do zablokowania niektórych funkcji, powiadomień czy ustawień galerii.

Usunięcie konta z serwisu Grono jest relatywnie proste. Wystarczy użyć odpowiedniej opcji w interfejsie

Usunięcie konta z serwisu Grono jest relatywnie proste. Wystarczy użyć odpowiedniej opcji w interfejsie

2. Aby zamrozić lub całkowicie usunąć konto z Grona, otwórz okno z opcjami konfiguracyjnymi i kliknij kartę Zmiana hasła. Funkcjonowanie profilu zawiesisz po kliknięciu łącza Zamroź swój profil. Dzięki temu stanie się on niewidoczny dla innych użytkowników do czasu ponownego odmrożenia. Wpisz swoje hasło do serwisu i kliknij przycisk Zamroź. W celu skasowania konta użyj na karcie Zmiana hasła linku Usuń swoje konto. Wystarczy jeszcze podać hasło i kliknąć Usuń.