Usuwanie danych z serwisów społecznościowych


Google+ - usuwanie profilu i związanych z nim funkcji

Google+ jest ściśle związane z usługą pocztową Google. Aby wyłączyć funkcje społecznościowe możesz na przykład zrezygnować z Gmaila. To jednak rozwiązanie ekstremalne i niewiele osób się na nie zdecyduje. Istnieją prostsze sposoby. Czasami wystarczy jedynie zablokować wyświetlanie informacji o profilu. W ten sposób informacje o tobie nie zostaną przekazane żadnemu nowemu użytkownikowi. Pozostaną dostępne dla tych, którym na to wcześniej zezwoliłeś. Możesz też całkowicie wyłączyć Google+.

Wyłaczanie widoczności elementów profilu Google

Wyłaczanie widoczności elementów profilu Google

1. Zacznij od zablokowania informacji z profilu. Otwórz stronę Google+ i zaloguj się. Kliknij ikonę ze swoim zdjęciem bądź łącze z imieniem obok niej, widoczne w lewym górnym rogu okna. Po przeładowaniu strony, użyj przycisku Edytuj profil. Przejdź na kartę O mnie. Elementy profilu wyświetlone na tej stronie widoczne są dla innych użytkowników. Kliknij jeden z nich na przykład rekord O mnie. Rozwiń listę umieszczoną nad przyciskami Zapisz i Anuluj opisaną w tym przypadku Każdy w Internecie i ustaw na niej opcję Tylko ty. Pierwotne opisy listy mogą przyjmować również takie brzmienie jak: Twoje kręgi czy Kręgi rozszerzone. Kliknij przycisk Zapisz.

2. W identyczny sposób zmień widoczność pozostałych elementów profilu. Nie zapomnij o opcjach wysyłania i odbierania wiadomości umieszczonych pod ikoną profilu z lewej oraz rekordach w kolumnie po prawej. Kliknij parametr Odkrywanie profilów i usuń zaznaczenie z opcji Ułatw innym znajdowanie mojego profilu w wynikach wyszukiwania. Zapisz zmianę przyciskiem Zapisz. Przejdź kolejno na karty Zdjęcia, Wideo i +1-ki i pousuwaj zaznaczenie ze wszystkich opcji. Pamiętaj o zapisywaniu modyfikacji. Na koniec kliknij Zakończ edycję.

Kasowanie profilu Google

Kasowanie profilu Google

3. Jeżeli chcesz pozbyć się całkowicie profilu Google+ i zrezygnować z tej usługi otwórz swoje konto kliknij przycisk ustawień umieszczony w prawym górnym rogu okna obok adresu pocztowego. Wybierz opcję Ustawienia konta Google+ i na nowej stronie grupę Ustawienia konta. Przejdź do sekcji Usługi i kliknij łącze Usuń profil i powiązane funkcje Google+ (w tym miejscu, za pomocą Zamknij całe konto i usuń wszystkie usługi możesz również całkowicie zrezygnować z oferty Google). Zaznacz opcję Usuń zawartość usługi Google+ i pole Wymagane u dołu okna. Zaakceptuj decyzję przyciskiem Usuń wybrane usługi. Pamiętaj, że nie zostaną skasowane twoje zdjęcia, będą one dostępne poprzez serwis Picasa. Pozostaną także wszystkie kontakty z czata oraz poczty.