Zdjęcia Google z wielką zmianą dla użytkowników iPhone'ów!

Użytkownicy Zdjęć Google na smartfonach iPhone i iPadach wkrótce będą mogli zablokować swoje najbardziej wrażliwe zdjęcia w specjalnym folderze chronionym kodem dostępu.

Źródło: Google

Google opublikowało post na blogu, w którym informuje o aktualizacji aplikacji Zdjęcia Google na iOS. Funkcja ta jest obecnie dostępna jedynie dla posiadaczy smartfonów z serii Pixel. Polega ona na możliwości stworzenia specjalnego chronionego hasłem folderu, w którym można umieści najważniejsza zdjęcia.

Media zapisane w folderze pozostają ukryte, co oznacza, że wrażliwe zdjęcia nie pojawią się na innych urządzeniach, nawet jeśli przeglądamy je z tego samego konta. Google twierdzi, że funkcja ta pojawi się w systemie iOS "na początku przyszłego roku".

Zobacz również:

  • Apple Watch SE 2022 w drodze - pojawi się wytrzymalszy model
  • Zobacz najlepsze promocje na iPhone! [Aktualizacja 05.12.2021]
  • Najlepsze promocje na sprzęt Apple - iPhone, MacBook, Watch [3.12.2021]
Źródło: Google

Źródło: Google

Co ważne, wszystkie elementy umieszczone w tym folderze, są automatycznie usuwane z serwerów Google. Google reklamuje swoją usługę kopii zapasowych zdjęć i wideo jako "bezpieczny dom dla wspomnień z życia", dzięki "światowej klasie zabezpieczeń".

Pomimo tych zabezpieczeń, w zeszłym roku Google był zmuszony skontaktować się z około 100 000 użytkowników, aby poinformować, że niektóre z ich prywatnych filmów zarchiwizowanych na swoich serwerach zostały przypadkowo wysłane do nieznajomych z powodu "problemu technicznego".

Apple nadal nie oferuje równoważnej funkcji w natywnej dla iOS aplikacji Zdjęcia. Opcja oferowana teraz przez Google może okazać się czymś, co z pewnością skłoni do zmiany nawet największych fanów Apple.

Źródło: Google

Źródło: Google