Gmail: jak usunąć konto?

Chcesz usunąć swoje konto Gmail? Niezależnie od przyczyn, dla których chcesz to zrobić, operacja taka jest bardzo łatwa.


Jeśli nie chcesz już używać Gmaila, możesz usunąć tę usługę ze swojego konta Google. Jednak uwaga - nie usuwasz samego konta, ale przypisany do niego adres e-mailowy. Dlatego gdy usuniesz usługę Gmail, Twoje e-maile i ustawienia poczty zostaną usunięte, nie będzie można używać tego adresu, aby wysyłać lub odbierać wiadomości. Pocieszające jest, że nikt nie będzie mógł ponownie użyć Twojego adresu Gmail, aby np. podszyć się pod Ciebie. Twoje konto Google nie zostanie usunięte w trakcie tej operacji - nadal będziesz mieć dostęp do swojej aktywności i zakupów dokonanych w Google Play.

Gmail: jak usunąć konto na desktopie lub laptopie

  • Zanim usuniesz usługę Gmail, pobierz swoje dane - w tym celu wejdź na stronę Pobierz swoje dane, a następnie wybierz informacje do pobrania i kieruj się wskazówkami wyświetlanymi na ekranie.
  • Następnie otwórz swoje konto Google.
  • W panelu użytkownika po lewej stronie kliknij Dane i personalizacja.

  • W sekcji Pobieranie lub usuwanie danych wybierz Usuń usługę
  • W sekcji Usuwanie usługi Google kliknij Usuń usługę. W razie potrzeby zaloguj się.
  • Obok opcji „Gmail” kliknij Usuń, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.

Uwaga: jeśli używasz aplikacji Gmail offline, dodatkowo trzeba będzie wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki i usunąć pliki cookie.

Gmail: jak usunąć konto na urządzeniu z Androidem

  • Na telefonie lub tablecie z Androidem otwórz aplikację Ustawienia, następnie Google, a potem Konto Google.
  • U góry kliknij Dane i personalizacja.
  • W sekcji „Pobierz lub usuń swoje dane albo zaplanuj, co ma się z nimi stać” kliknij Usuń usługę. W razie potrzeby zaloguj się.
  • Obok opcji „Gmail” kliknij Usuń i postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie.

Gmail: jak usunąć konto na urządzeniach iPhone i iPad

  • Na iPhonie lub iPadzie otwórz aplikację Gmail.
  • Kliknij Menu, a potem Ustawienia
  • Wybierz Twoje konto, a potem Zarządzaj swoim kontem Google - jeśli nie korzystasz z Gmaila, wejdź na myaccount.google.com.
  • U góry kliknij Dane i personalizacja.
  • W sekcji „Pobierz lub usuń swoje dane albo zaplanuj, co ma się z nimi stać” kliknij Usuń usługę - w razie potrzeby zaloguj się.
  • Obok opcji „Gmail” kliknij Usuń.
  • Wykonaj instrukcje wyświetlane na ekranie.