Gmail: jak wylogować?

Chcesz wylogować się z poczty email na swoim urządzeniu lub przełączyć się na inne konto? Oto, jak przeprowadzić oba te procesy.

Niestety, jedyną metodą wylogowania się z aplikacji Gmail jest usunięcie całego konta z telefonu lub tabletu.

Gmail: opcje wylogowywania

Jeśli przeprowadzane jest usuwanie konta Google z urządzenia, konto jest jednocześnie usuwane ze wszystkich powiązanych z nim aplikacji na urządzeniu. Usuwając konto, wylogowujesz się ze wszystkich usług Google, takich jak Mapy czy YouTube. Ta opcja jest przydatna i zalecana, jeśli chcesz usunąć z urządzenia swoje dane przed przekazaniem go innej osobie. Pamiętaj, że usunięcie konta z telefonu lub tabletu nie jest równoznaczne z usunięciem samego konta - nadal będzie ono dostępne na komputerze i innych urządzeniach.

Aby to zrobić na urządzeniu z systemami Android oraz iOS:

  • Otwórz aplikację Gmail na telefonie lub tablecie z Androidem.
  • Kliknij na symbol z trzema poziomymi liniami.
  • W prawym górnym rogu kliknij swoje zdjęcie profilowe.
  • Kliknij na rozwijane menu obok adresu mailowego, a potem Zarządzaj kontami.
  • Wybierz konto.
  • U dołu kliknij Usuń konto.

Aby to zrobić na komputerze lub laptopie:

  • Otwórz Gmaila.
  • Kliknij swoje zdjęcie w prawym górnym rogu.
  • Kliknij Wyloguj.

Jeśli Twoje konto pozostało aktywne na innym komputerze, możesz zdalnie wylogować się z Gmaila. W tym celu:

  • Otwórz Gmaila.
  • W prawym dolnym rogu kliknij Szczegóły a potem Wyloguj się ze wszystkich innych sesji internetowych.

Pamiętaj, że jeśli korzystasz z komputera publicznego lub współużytkowanego (np. w pracy), przed odejściem od niego wyloguj się z konta Google.