Jak skasować historię odwiedzin i wyszukiwania na YouTube?

Chcesz skasować historię oglądania i wyszukiwania klipów na YouTube? Żaden problem - pokażemy, jak to zrobić.


To, że Google zbiera dane, nie jest dla nikogo tajemnicą. Jednak dużo osób zapomina o tym, że YouTube należy do internetowego giganta (wykupienie tej platformy oznaczało kres Google Video) i podczas używania swojego konta w tym serwisie dane również są gromadzone i przechowywane. Dlatego Google wie, jakie filmy oglądasz i jakich szukasz. Informacje te służą tworzeniu rekomendacji oraz playlist - i trzeba przyznać, że często doskonale trafiają w gusta użytkownika. Jeśli nie czujesz się z tym dobrze, możesz w każdej chwili usunąć historię przeglądanych filmów i wyszukiwań. Jak to zrobić?

Usuwanie historii oglądanych filmów na YouTube

  • Zaloguj się na swoje konto
  • Kliknij na funkcję Historia po lewej stronie - jeśli jej nie widzisz, kliknij najpierw na ikonkę menu (trzy poziome kreski)
  • Po prawej stronie pokaże się wybór opcji związanych z historią
  • Zauważ, że każdy z filmów wyświetlonych w historii możesz usunąć ręcznie, najeżdżając na jego pole i wybierając X - jednak przy dużej historii byłoby to uciążliwym zadaniem

Zauważ, że po prawej stronie znajdują się trzy opcje:

  • Wyczyść całą historię oglądania - historia oglądania zostanie wyczyszczona ze wszystkich aplikacji YouTube na każdym urządzeniu, gdzie zalogowano użytkownika, zresetowaniu ulegną rekomendacje, jednak pamiętaj, że Twoja aktywność w innych usługach Google nadal będzie mieć na nie wpływ.
  • Wstrzymaj historię oglądania - może utrudnić znalezienie obejrzanych już filmów i ograniczy liczbę rekomendacji nowych treści, jednak nie usuwa poprzedniej aktywności. Dane z prywatnej historii wyszukiwania w YouTube możesz przeglądać, edytować i usuwać w każdej chwili.
  • Zarządzaj cała aktywnością - przenosi Cię na Twoje konto Google, gdzie możesz przejrzeć cała historię aktywności i dokonywać jej modyfikacji (w tym usuwać znajdujące tam pozycje).

Jak usunąć historię wyszukiwania na YouTube?

W celu usunięcia historii wyszukiwania:

  • Kliknij na funkcję Historia po lewej stronie - jeśli jej nie widzisz, kliknij najpierw na ikonkę menu (trzy poziome kreski)
  • Po prawej stronie zaznacz Historia wyszukiwania

Dostępne trzy opcje to:

  • Wyczyść całą historię wyszukiwania - historia wyszukiwania na platformie YouTube zostanie wyczyszczona we wszystkich aplikacjach YouTube na każdym urządzeniu, gdzie jesteś zalogowana/y, a rekomendacje zostaną zresetowane. Pamiętaj, że podobnie jak w przypadku historii, także i tutaj mimo wyczyszczenia Twoja aktywność w innych usługach Google nadal będzie mieć na nie wpływ.
  • Wstrzymaj historię wyszukiwania - kolejne wyniki wyszukiwania nie będą się rejestrowane, ani nie zostaną wykorzystane do ulepszenia rekomendacji. Nie usuwa to poprzedniej aktywności.
  • Zarządzaj cała aktywnością - to samo, co przy Historii, czyli przejście na Twoje konto Google

YouTube - jak edytować i usuwać komentarze?

W sekcji Komentarze możesz edytować i usuwać dodane przez siebie pod filmami komentarze. Nie ma jednak opcji hurtowego usuwania - każdy musisz edytować lub usunąć ręcznie. W tym celu należy kliknąć na pole komentarza, a następnie menu opcji - trzy pionowe kropki - i wybrać pożądaną akcję.