Jak usunąć konto lub zrezygnować z subskrypcji na Spotify? [PORADNIK]

Zobacz, jak zrezygnować z subskrypcji i usunąć konto na popularnym serwisie streamingowym.


Jak usunąć konto lub zrezygnować z subskrypcji na Spotify? [PORADNIK]

fot. PCWorld

Posiadasz konto na serwisie Spotify i chcesz zrezygnować z subskrypcji lub usunąć konto raz na zawsze? Oto krótki poradnik, który przyspieszy ten proces.

Jak zrezygnować z subskrypcji?

Aby zrezygnować z subskrypcji lub usunąć konto, musisz skorzystać z przeglądarki internetowej (Opera, Firefox, Chrome itp.) i wejść na stronę spotify.com oraz zalogować się.

Zobacz również:

  • Co zamiast Spotify? Alternatywne serwisy streamingowe

Będąc zalogowanym kliknij na swój Profil w prawym, górnym rogu i wybierz opcję Konto.

Jak usunąć konto lub zrezygnować z subskrypcji na Spotify? [PORADNIK]

Zobaczysz teraz podstawowe Informacje o Twoim koncie oraz Twój Plan. Jeżeli chcesz zrezygnować z usługi bez usuwania konta, wybierz Zmień plan.

Jak usunąć konto lub zrezygnować z subskrypcji na Spotify? [PORADNIK]

Tutaj wyświetlą się wszystkie dostępne pakiety i możliwość anulowania jednego z nich. Dla przykładu, w przypadku Spotify Premium, wciskamy przycisk Anuluj Premium.

Jak usunąć konto lub zrezygnować z subskrypcji na Spotify? [PORADNIK]

Twoje płatności zostaną wstrzymane.

Jak usunąć konto?

Także w przypadku chęci usunięcia konta, musisz skorzystać z przeglądarki internetowej.

Kliknij w ten link, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do opcji Zamykania konta. Teraz zobaczysz taki widok:

Jak usunąć konto lub zrezygnować z subskrypcji na Spotify? [PORADNIK]

Jeżeli nie korzystasz z opcji Premium, wystarczy, że wybierzesz opcję Zamknij konto.

Jak usunąć konto lub zrezygnować z subskrypcji na Spotify? [PORADNIK]

Jeżeli jednak posiadasz pełną subskrypcję, kliknij w podświetlany napis Skontaktuj się z obsługą klienta i wpisz swój adres poczty elektronicznej.

Jak usunąć konto lub zrezygnować z subskrypcji na Spotify? [PORADNIK]

Niestety Spotify utrudnia zamykanie konta i nie jest to tak intuicyjne i szybkie, jak w przypadku innych platform. Jednak po konsultacji z obsługą klienta, Twoje konto będzie nieodwracalnie usunięte, wraz ze wszystkimi playlistami.

Zobacz także: RTV Euro AGD: promocje na produkty Apple - co kupisz taniej?