Jak zamknąć swoje konto Facebook? [PORADNIK]

Jeśli postanowiłeś rozstać się z Facebookiem, oto co musisz zrobić, aby zamknąć swoje konto.

Źródło: Thought Catalog / Unsplash

Zanim usuniesz swoje konto, możesz zalogować się i pobrać kopię swoich informacji (takich jak zdjęcia i posty) z Facebooka. Po usunięciu konta nie będzie można odzyskać żadnych dodanych na nim treści.

Poniżej poprowadzę Cię przez proces zamykania konta Facebook.

Jak zamknąć swoje konto Facebook?

Mając bezpiecznie zapisaną kopię danych, czas usunąć swoje konto. W tym celu trzeba użyć strony internetowej w przeglądarce. Wersja mobilna Facebooka niestety nie oferuje tej opcji. Oto, co musisz zrobić:

  • Kliknij mały trójkąt w prawym górnym rogu strony (obok Twojego zdjęcia profilowego i imienia) i wybierz Ustawienia.

    Jak zamknąć swoje konto Facebook? [PORADNIK]
  • Powinieneś zostać przeniesiony do ogólnego widoku ustawień. Po lewej stronie należy wybrać Twoje informacje na Facebooku.

    Jak zamknąć swoje konto Facebook? [PORADNIK]
  • Na środku strony pojawi się, między innymi, sekcja Dezaktywacja i usuwanie. Wejdź w odnośnik Wyświetl przypisany do tej sekcji.

    Jak zamknąć swoje konto Facebook? [PORADNIK]
  • Zostaniesz postawiony przed dwoma wyborami: Dezaktywacja konta lub Usuwanie konta. Wybierz odpowiednią dla siebie (dalsza część poradnika będzie bazować na tej drugiej opcji) i kliknij Przejdź do usuwania konta.

    Jak zamknąć swoje konto Facebook? [PORADNIK]
  • Zostanie wyświetlona informacja o tym, co zostanie usunięte wraz z Twoim kontem. Jeśli jesteś zdecydowany, kliknij Usuń konto i zatwierdź operację hasłem.

    Jak zamknąć swoje konto Facebook? [PORADNIK]

Jak anulować usunięcie konta?

Jeśli od zainicjowania procesu usuwania konta nie minęło jeszcze 30 dni, możesz anulować ten proces. Po 30 dniach konto oraz wszystkie znajdujące się na nim informacje zostaną trwale usunięte i nie będzie można ich odzyskać. Usuwanie wszystkich opublikowanych treści może potrwać nawet 90 dni od momentu rozpoczęcia procesu. W tym czasie informacje te będą niedostępne dla innych użytkowników Facebooka.

Zobacz również:

  • Zaostrzenie prywatności na iOS nie zadziałało na Facebooka!
  • Jak utworzyć kopię zapasową konta Facebook? [PORADNIK]

Aby anulować usunięcie konta - zaloguj się do konta na Facebooku w ciągu 30 dni od usunięcia konta. Kliknij opcję Anuluj usunięcie.