Jak zamknąć swoje konto Twitter? [PORADNIK]

Jeśli męczą Cię niewiarygodne przecieki technologiczne lub z jakiegokolwiek innego powodu chcesz usunąć swoje konto na Twitterze - przedstawiamy poradnik, który Ci w tym pomoże.

Źródło: Jeremy Zero / Unsplash

Twitter oferuje usługę archiwum, za pomocą której możesz pobrać kopię zapasową swoich danych z konta Twitter. Jeśli nie chcesz stracić swoich danych, pomimo usunięcia konta, warto z tej usługi skorzystać. Możesz także spersonalizować dane, jakie Twitter zbiera o Tobie - wszystko wyjaśniam w tym poradniku.

Poniżej poprowadzę Cię przez proces zamykania konta Twitter.

Jak zamknąć swoje konto Twitter?

Cały proces jest bardzo prosty i można go przeprowadzić zarówno w aplikacji mobilnej, jak i na stronie internetowej. Poradnik będzie opisany z tej drugiej perspektywy, aczkolwiek analogicznie można go przeprowadzić na telefonie - wszystkie kroki są dokładnie takie same na obu urządzeniach. Należy przejść do ustawień konta Twitter lub kliknąć w ten link, aby przejść do nich bezpośrednio stąd.

Zobacz również:

  • Jak będzie wyglądał nowy Windows 10? [Aktualizacja 16.07.2021]
  • Jak utworzyć kopię zapasową konta Twitter? [PORADNIK]
  • Jak zwiększyć prywatność danych na Twitterze? [PORADNIK]
Jak zamknąć swoje konto Twitter? [PORADNIK]

W sekcji Ustawienia należy wybrać Twoje konto > Dezaktywuj swoje konto. Następnie wystarczy kliknąć w przycisk Dezaktywj na dole strony. Zostaniesz przeniesiony do panelu dodatkowej weryfikacji, gdzie proces ostatecznie musisz potwierdzić wpisując hasło do konta.

Jak zamknąć swoje konto Twitter? [PORADNIK]

Jeśli masz aplikację Twittera na telefonie, tablecie lub innym urządzeniu, najlepiej ją odinstaluj. Przypadkowe kliknięcie tej aplikacji spowoduje cofnięcie procesu dezaktywacji w ciągu pierwszych 30 dni po potwierdzeniu takiej decyzji. Najlepszym rozwiązaniem jest więc usunięcie samej aplikacji (po dezaktywacji konta).

Bardzo ważnym aspektem całego zamknięcia konta jest 30-dniowy okres, w ciągu którego konto można ponownie aktywować. Jeśli w tym czasie zalogujesz się na swoje konto, jakiekolwiek aplikacje lub usługi zintegrowane z Twitterem, Twoje konto zostanie automatycznie aktywowane. Będziesz musiał ponownie przejść przez powyższy proces. Najlepszym sposobem na uniknięcie tego jest przejrzenie wszystkich aplikacji i usług oraz odłączenie ich od konta na Twitterze.

Po wykonaniu tych siedmiu kroków i uniknięciu logowania przez 30 dni, Twoje konto zostanie ostatecznie usunięte. Jeśli interesuje Cię również zamknięcie swojego konta Google lub Facebook, kliknij w odpowiednią nazwę platformy, a zostaniesz przeniesiony do odpowiadającego jej poradnika.