Olbrzymi wyciek danych z Google+ - doradzamy, jak usunąć swój profil

Choć aktualnie Google+ to sieć społecznościowa, przypominająca miasto-widmo, swego czasu zarejestrowało się na niej sporo osób. Ostatnio miał miejsce wyciek danych ponad 52 milionów użytkowników. Wyjaśniamy i doradzamy, jak usunąć swój profil z tej sieci.

Pisaliśmy w październiku, że Google+ zataiło wyciek pół miliona prywatnych danych osobowych użytkowników. Teraz okazało się, że przy kolejnym wycieku ucierpiało 100 razy więcej osób - a dokładnie 52,5 miliona! Miał on miejsce w listopadzie, a spowodowany został przez bug w API Google+. Podobnie jak ostatnio, luka pozwalała na dostęp do imion i nazwisk oraz adresów mailowych użytkowników, a także danych o ich wieku oraz wykonywanym zawodzie. Jak uspokaja Google, nie było możliwości podejrzenia lub przejęcia informacji dotyczących finansów, numerów identyfikacyjnych dokumentów, haseł, itp. Brak także dowodów, że ktokolwiek wykorzystał dane pozyskane po włamaniu. Sama luka została natomiast naprawiona tydzień po jej wykryciu.

Wyciek danych spowodował dwie rzeczy. Pierwsza - API Google+ zostanie usunięte do 90 dni. Druga to przyśpieszenie terminu zamknięcia Google+ z sierpnia na kwiecień 2019 roku. Jeśli zdarzyło Ci się założyć tam kiedyś konto - którego nie używasz - a nie chcesz, żeby jakiekolwiek dane dostały w niepowołane ręce, oto krótka instrukcja, jak je zlikwidować na dobre:

  • Zaloguj się na swoje konto Google+ na stronie plus.google.com
  • Kliknij na ikonkę menu w lewy, górnym rogu
  • Przejdź do ustawień
  • Przewiń je do sekcji konta (Account) na dole
  • Wybierz opcję skasowania (Delete)
  • Podaj swoje hasło, aby potwierdzić czynność
  • Zaznacz chceckbox
  • Kliknij Delete

I gotowe. Warto dodać, że skasowanie konta w Google+ nie wpłynie w żaden negatywny sposób na Twoje zwykłe konto Google, ale masz pewność, że żadne luki API nie spowodują, że wyciekną Twoje prywatne dane.