Serwisy społecznościowe - jak bezpiecznie z nich korzystać


Uważaj na bieżące wpisy

Serwisy społecznościowe - jak bezpiecznie z nich korzystać

Cyberoszuści wykorzystują złośliwe oprogramowanie do publikowania zawirusowanych wiadomości na tablicach innych użytkowników bez ich wiedzy. Źródło: Sophos

Bieżące statusy to drugie - po informacjach w profilu internauty - ważne źródło danych dla cyberprzestępców. Zarówno Facebook, jak i nk.pl (dwa obecnie najpopularniejsze serwisy społecznościowe w Polsce) pozwalają na publikowanie krótkich komunikatów, linków, zdjęć czy klipów wideo. W Facebook'u odbywa się to za pośrednictwem Tablicy, w nk.pl moduł ten nazywa się Śledzik.

Statusy powinny być z zasady widoczne tylko dla znajomych. Jeśli są publiczne, każdy może uzyskać do nich dostęp. Inwencja złodziei nie zna tu granic. Przykład: we wrześniu br. amerykańska policja aresztowała trzyosobową szajkę, która okradała domy w stanie New Hampshire. Wybierała osoby, które informowały przez Facebook'a o służbowych wyjazdach czy urlopach.

Zobacz również:

  • Zhakowane posiedzenie rządu wyświetlało porno z Final Fantasy VII
  • Nasza Klasa jutro zniknie z sieci! Masz czas do północy

Nawet ograniczenie widoczności informacji profilowych oraz statusów tylko do znajomych nic nie da, jeżeli wśród tych znajomych znajdą się podejrzane osoby. Aby zwiększyć poziom bezpieczeństwa w społecznościach, użytkownik musi pozbyć się zwyczaju automatycznego akceptowania wszystkich zaproszeń. Ważniejsza w tym przypadku jest jakość znajomych, a nie ich liczba.

Polegaj na prawdziwych znajomościach

Największe bezpieczeństwo zapewnia bazowanie w serwisach społecznościowych na znajomościach z osobami, które znało się wcześniej. W Facebook'u czy nk.pl nie powinno to być problemem. Natomiast już kontakty czysto wirtualne należy zawsze weryfikować i nie udzielać nikomu zbyt dużego kredytu zaufania.

Optymalne ustawienia prywatności w Facebooku i Naszej Klasie

Podstawowe ustawienia prywatności w Facebooku.

Facebook - zaawansowane opcje prywatności.

Ustawienia uprawnień aplikacji w Facebooku.

Ustawienia prywatności w nk.pl.

Aby przejść do opcji związanych z prywatnością w Facebooku, należy kliknąć polecenie Konto | Ustawienia prywatności. Pojawi się ogólna lista z prywatnymi danymi. Użytkownik może tu zdecydować, czy dane elementy mają być widoczne dla wszystkich, znajomych znajomych czy tylko dla bezpośrednich znajomych.

Najlepiej, gdy wszystkie dane są widoczne tylko u znajomych. Wyjątkiem jest życiorys i ulubione cytaty. Tutaj zawarto np. miejsca pracy. Te informacje mogą być widoczne dla wszystkich.

W ustawieniach Facebooka jest kilka mniej widocznych rzeczy, na które warto zwrócić uwagę. W tym celu należy kliknąć polecenie Dostosuj ustawienia. Pojawi się szczegółowa lista. Osoby, które nie chcą w przyszłości korzystać z (wciąż niedostępnej w Polsce) usługi geolokalizacji Facebook Miejsca (i nie chcą być widoczne u znajomych, którzy tę aplikację mają włączoną), powinny wybrać opcję Tylko ja przy elemencie Miejsca, w których się melduję. Ponadto należy odznaczyć pole wyboru przy elemencie Gdy się zamelduję, uwzględnij mnie w obszarze Znajomi tu i teraz i wyłączyć mechanizm Znajomi mogą meldować mnie w Miejscach.

Po powrocie do poprzedniej podstrony warto jeszcze zajrzeć do sekcji Aplikacje i witryny, kliknąć Edytuj swoje ustawienia i przejrzeć zewnętrzne programy, które mają dostęp do profilu użytkownika. Da się tu ograniczyć liczbę informacji dostępnych w aplikacjach przez konta znajomych i wyłączyć natychmiastową personalizację, która wiąże się z przekazywaniem osobistych informacji innym witrynom.

W nk.pl, dawniej Naszej Klasie, trzeba z kolei wybrać polecenie Edytuj profil z górnego menu. Potem przejść do zakładki Prywatność. Ustawień jest znacznie mniej niż w Facebooku. Użytkownik może wybrać jeden z gotowych schematów (Profil otwarty, Profil prywatny, Profil zamknięty) lub samodzielnie zaznaczać i odznaczać wybrane elementy.

Poniżej można znaleźć dodatkowe opcje, które wyłączają funkcję dodawania pinezek do zdjęć czy usuwają profil z publicznej wyszukiwarki. Umożliwiają również ukrycie aukcji z Allegro przed nieznajomymi oraz zablokowanie wiadomości pochodzących z fikcyjnych kont.