Windows 7 - niebezpieczne auto uzupełnianie

Auto uzupełnianie adresów i haseł potrafi oszczędzić sporo czasu, jednak jeśli do naszego komputera dostęp mają inne osoby, powinniśmy uważać, jakie hasła zapisujemy.

Funkcja podpowiadania, która wyświetla adresy odwiedzonych stron podczas wpisywania adresu w przeglądarce, przyspiesza korzystanie z przeglądarki. Jeżeli jednak nie chcesz, by ktoś zauważył, jakie witryny odwiedzałeś wcześniej, auto uzupełnianie może cię zdradzić. Podobnie jest z hasłami wpisywanymi w różnych serwisach. Jeżeli do twojego komputera mają dostęp obce osoby, lepiej ich nie zapisywać. Funkcje te da się jednak szybko wyłączyć.

1. Rozwiń menu Narzędzia i wybierz z niego polecenie Opcje internetowe. Jeżeli menu nie jest widoczne, kliknij prawym przyciskiem myszy obok zakładek i w menu kontekstowym umieść zaznaczenie obok pozycji Pasek poleceń. Kliknij kartę Zawartość i przycisk Ustawienia w sekcji Auto uzupełnianie.

2. Usuń zaznaczenie obok opcji Historia przeglądania. Jeżeli chcesz na stałe wyłączyć opcję zapamiętywania haseł, usuń również Nazwy użytkowników i hasła w formularzach. Zamknij okna i zapisz zmiany.