Chrome incognito: uważajcie co i gdzie przeglądacie

Gdy korzystasz z komputera, do którego dostęp mają inne osoby, uważaj na tryb incognito w przeglądarce Chrome. Nie możesz mu bowiem bezgranicznie ufać.

W przeglądarce Chrome dostępny jest tryb incognito (w Firefoksie nazywany on jest trybem prywatnym), który opisywany jest następująco:

"Po zamknięciu wszystkich kart incognito wyświetlane na nich strony nie pozostawią żadnych śladów w historii przeglądarki, magazynie plików cookie ani historii wyszukiwania. Pobrane pliki i utworzone zakładki zostaną jednak zachowane"

Zobacz również:

Oczywiście pracodawca, czy dostawca usług internetowych może bez problemu sprawdzić, jakie strony były odwiedzane, lecz sam komputer po zakończeniu takiej sesji powinien być "czysty". Czy tak faktycznie jest? W zakresie opisanym powyżej jak najbardziej. Student Uniwersytetu Toronto, Evan Andersen, odkrył jednak przez przypadek pewien kłopoty błąd. Po uruchomieniu gry Diablo III na ekranie jego komputera (karta Nvidia, OS X) pojawiło się bowiem okno ze stroną pornograficzną, którą wcześniej odwiedził korzystając z trybu incognito. Oznacza to więc, że osobie, która siądzie po nas do komputera zaserwowany może zostać obraz prezentujący okno Chrome tuż przed jego zamknięciem.

Dlaczego tak się dzieje?

O bufor ramki w pamięci graficznej, który nie jest czyszczony przed udostępnieniem jej dla kolejnej aplikacji.

Co na to Google i Nvidia?

Nvidia:

"Ten problem związany jest z zarządzaniem pamięcią w OS X, a nie sterownikami graficznymi Nvidii. Nvidia przestrzega zasad ustalonych przez system operacyjny i nasze sterowniki działają zgodnie z oczekiwaniami."

Google:

"Tryb incognito nie jest przeznaczony do ochrony użytkownika przed innymi użytkownikami korzystającymi z tego samego komputera."

Na koniec warto dodać, że opisany błąd został zgłoszony Google i Nvidii już dwa lata temu. Od dawna nie ma tutaj więc chęci jego naprawy, która zdaje się banalnie prosta i może być zrealizowana przez jedną, lub obie firmy:

- Google Chrome mógłby trwale usuwać własne zasoby w momencie zamykania aplikacji

- sterowniki Nvidii mogłyby dbać o czyszczenia bufora przed przydzieleniem do kolejnej aplikacji