Facebook: zainstaluj aplikację Moments albo pożegnaj się ze zdjęciami

Użytkownicy Facebooka chcąc korzystać z funkcji synchronizacji zdjęć muszą zainstalować aplikację Facebook Moments. Aktualnie wymóg ten nie dotyczy mieszkańców Unii Europejskiej.

Polityka Facebooka polegająca na coraz większym osaczeniu swoich użytkowników różnymi usługami staje się coraz bardziej agresywna. Po wymuszeniu na nich instalacji aplikacji Messenger (zastąpiła ona możliwość korzystania z funkcji czatu z poziomu tradycyjnej mobilnej aplikacji Facebook i strony internetowej) społecznościowy gigant zabrał się bowiem za funkcję synchronizacji zdjęć z telefonu. TheNextWeb donosi, że korzystające z niej osoby (funkcja została wyłączona w styczniu 2016 roku) zaczęły otrzymywać powiadomienia informujące, że wszystkie zdjęcia zostaną wkrótce usunięte jeżeli nie zostanie zainstalowana aplikacja Facebook Moments.

Do kiedy użytkownicy Facebooka mają czas?

Aby zapobiec usunięciu zdjęć użytkownik Facebooka musi zainstalować aplikację Facebook Moments (i zalogować się w niej) do 7 lipca.

Zobacz również:

Co robić?

Jeżeli korzystasz już z aplikacji Facebook Moments nie musisz nic robić. Jeżeli nie chcesz jej instalować i trzymasz zdjęcia w chmurze Facebooka powinieneś je pobrać (plik zip) najpóźniej do 7 lipca.

Aktualizacja: 15 czerwca 2016 14:53

Na moją skrzynkę Biuro Prasowe Facebooka przesłało następujące oświadczenie:

„W tym tygodniu rozpoczęliśmy proces informowania osób spoza Unii Europejskiej oraz Kanady używających na Facebooku funkcji synchronizacji zdjęć, że 7 lipca nie będą mieli dostępu do zapisanych w ten sposób zdjęć. Osoby, które do tej pory korzystały z tej funkcji, będą miały możliwość migracji do nowej aplikacji Moments, która umożliwi im oglądanie, pobieranie i usuwanie zdjęć. W sytuacji, gdy ktoś nie zdecyduje się na korzystanie z aplikacji Moments, przed 7 lipca może pobrać skompresowany plik z zsynchronizowanymi zdjęciami.

Proces stopniowego wycofywania funkcji synchronizacji zdjęć, która umożliwia automatyczny zapis zdjęć zrobionych przy pomocy telefonu z prywatną sekcją na Facebooku, gdzie można je wyświetlać, bądź udostępniać znajomym, zaczął się w ubiegłym roku. Funkcja została wprowadzona w 2012 roku, gdy zdjęcia wykonywane były przy pomocy telefonów, ale udostępniane za pośrednictwem komputerów.”


Zobacz również