Kanapka co trzy kwadranse

Na kanapkę typu Big Mac w Polsce przeciętnie trzeba pracować przez 45 minut, w Kenii ponad 3 godziny, a w USA zaledwie 10 minut.

The Economist od 1986 roku opracowuje Big Mac Index, który pozwala porównać rzeczywista siłę nabywczą pieniądza w różnych krajach. Bank inwestycyjny UBS poszedł o krok dalej i postanowił sprawdzić ile czasu muszą zarabiać na kanapkę typu Big Mac mieszkańcy poszczególnych państw.

Najdłużej na kanapkę przeciętny robotnik musi pracować w Kenii - ponad 3 godziny. W Pakistanie specjał McDonalda można kupić już po 130 minutach pracy, w Indiach po 110 minutach, w Kolumbii po 95 minutach, na Ukrainie, w Rumunii, w Peru, Wenezueli i Meksyku po 80 minutach. Robotnik litewski pracuje na Big Maca godzinę, podobnie nigeryjski i słowacki. W Polsce, na Węgrzech i w Czechach na kanapkę trzeba pracować przez 45 minut. Najkrócej muszą pracować Amerykanie - zaledwie 10 minut. Wyniki indeksu odzwierciedlają różnice w produktywności oraz w lokalnych kosztach żywności.


Zobacz również