Marnotrawstwo Wyspiarzy

Brytyjska rządowa organizacja WRAP przyjrzała się zawartości domowych śmietników. Okazuje się, że można tam znaleźć jedną trzecią kupowanego przez Wyspiarzy jedzenia.

Prawie połowa z 6,7 ton wyrzucanej rocznie żywności w chwili utylizacji nadaje się do spożycia. W ten sposób Brytyjczycy wyrzucają niemal 15 pensów z każdego wydanego na jedzenie funta.

Organizacja WRAP, która działa na rzecz ograniczenia ilości odpadów i promuje recyklingu, przeprowadziła ankietę wśród konsumentów. Jedynie 10% respondentów zdaje sobie sprawę ile wyrzuca jedzenia.

Konsumenci zachęcani przez wielkie sklepy robią zbyt obfite zakupy, dlatego WRAP zaapelowała do supermarketów o sprzedawanie mniejszych porcji żywności i nie namawianie klientów do przeładowywania koszyków.

Duże ilości wyrzucanego jedzenia to także problem ekologiczny związany z rozrostem wysypisk śmieci oraz energii potrzebnej do produkowania żywności i utylizacji odpadów.


Zobacz również