Nowe opcje prywatności na Facebooku

Temat prywatności na portalu społecznościowym Facebook był poruszany już wielokrotnie, a w ostatnich tygodniach widać zdecydowane kroki w celu ulepszenia tego aspektu.

Po zapowiedzianej możliwości anonimowego logowania, teraz przyszedł czas na same posty. Gdy wrzucamy coś na swoją tablicę, możemy wybrać, czy ma być to wpis widoczny publicznie (czyli dla każdego), czy też dla znajomych lub wybranej grupy znajomych. Jak dotąd domyślnie ustawione było publiczne dodawanie postów, o czym nie każdy wiedział. Od dziś zmienia się to i każdy wpis będzie ustawiony jako informacja tylko dla znajomych z listy przyjaciół. Oczywiście będzie można zmienić to w opcjach.

Jeśli ktoś będzie chciał opublikować post publicznie, pokaże się okienko jak na obrazku powyżej. Informuje ono, że dany post będzie widziany przez każdego. (przy okazji - ten sympatyczny dinozaur doczekał się swojej nieoficjalnej nazwy - Privosaurus Rex). Przyda się to zwłaszcza osobom, które dopiero niedawno założyły konto na FB i nie wiedzą jeszcze wszystkiego o możliwościach edycji ustawień prywatności. Facebook chce w ten sposób nie tylko pokazać, że dba o prywatność użytkowników, ale udowodnić, że reaguje na ich wymagania. Zgodnie z zapowiedzią, już wkrótce pojawią się kolejne ulepszenia w tym zakresie.


Zobacz również