SyncToy - Filtrowanie synchronizowanych danych

Jeżeli w trakcie synchronizacji nie chcesz przenosić z jednego folderu do drugiego wszystkich plików, a nie możesz oddzielić ważnych danych od reszty, zastosuj filtrowanie. Zobacz, jak to zrobić w SyncToy. Możesz też skorzystać z filtrów Total Commander.

1. Po zainstalowaniu SyncToy zdefiniuj nowe zadanie. Kliknij w tym celu przycisk Create New Folder Pair u dołu okna. Za pomocą przycisków Browse wskaż folder docelowy i źródłowy. Przejdź dalej.

W SyncToy masz do wyboru trzy opcje synchronizacji. Synchronize powoduje przenoszenie plików w obydwu kierunkach. Zmiany nazwy oraz operacje kasowania odzwierciedlane są w dwóch lokalizacjach.

Echo to aktualizacja danych z lewego katalogu w prawym. Zmiana nazwy oraz kasowanie zostaną powtórzone.

Jeżeli chcesz zaktualizować pliki z lewego katalogu, przenieść modyfikację ich nazw ale usuwać z folderu docelowego danych skasowanych w źródłowym wybierz Contribute.

SyncToy – wybór rodzaju synchronizacji

SyncToy – wybór rodzaju synchronizacji

2. Wpisz nazwę zadania i kliknij Finish. Teraz dopiero SyncToy pozwoli ci zmienić opcje. Wybierz w tym celu łącze Change options…. Sekcja u góry okna pozwala ustawić filtr synchronizacji.

Po zaznaczeniu Exclude read-only z kopiowania wyłączone zostaną pliki z atrybutem tylko do odczytu, Exclude hidden spowoduje pominięcie plików ukrytych, a Exclude system systemowych.

W polu Files to include zdefiniujesz filtr plików przeznaczonych do skopiowania.

Tak, jak w systemowej wyszukiwarce plików w SyncToy działają tak zwane wildcards czyli znaki zastępujące inne znaki. Na przykład pytajnik (?) to jeden dowolny znak, a gwiazdka (*) dowolny ciąg znaków.

SyncToy – filtrowanie plików

SyncToy – filtrowanie plików

Jeżeli chcesz za pomocą SyncToy synchronizować jedynie dokumenty wpisz *.doc, co oznacza dowolna nazwę pliku z rozszerzeniem .doc. Aby pominąć jakieś pliki użyj w podobny sposób pola Files to exclude.

Zaznaczenie opcji Check file contents zwiększy dokładność SyncToy (oprócz nazwy i daty modyfikacji weryfikowana będzie zawartość) ale spowolni jego pracę.

Zamknij okno konfiguracyjne SyncToy przyciskiem Ok. Aby włączyć synchronizację użyj przycisku Run.


Zobacz również