Trzy duże zmiany w prywatności na Facebooku

Mark Zuckerberg, założyciel i dyrektor generalny Facebooka ogłosił trzy duże zmiany ułatwiające zarządzanie prywatnością na portalu.

Porady PC Worlda: jak skonfigurować nowe ustawienia prywatności na Facebooku

Według Zuckerberga zarządzanie prywatnością ma być teraz łatwiejsze. Właśnie w tym celu przeprojektowano podstronę służącą zarządzaniu prywatnością.

"Skupiliśmy się na trzech sprawach: kontrolą nad treścią użytkownika, lepszą kontrolą nad podstawowymi informacjami i uproszczeniem wyłączania wszystkich aplikacji" - napisał Zuckerberg na oficjalnym blogu Facebooka.

Nowy panel kontrolny jest już wdrażany, ale prawdopodobnie zajmie to kilka tygodni, zanim wszyscy użytkownicy zobaczą nową wersję.

Proste zarządzanie

Facebook wdrażano nowe ustawienia prywatności, aby użytkownicy mogli w prosty sposób kontrolować kto widzi publikowaną przez nich treść. Przewidziane są następujące poziomy ustawień: widoczne dla wszystkich, widoczne dla znajomych moich znajomych lub widoczne tylko dla znajomych. Ustawienia te będę dotyczyć dowolnego typu treści - nawet usług i treści, których jeszcze nie ma w serwisie, ale zostaną wprowadzone w przyszłości.

Zachowaj prywatność

Druga zmiana w zarządzaniu prywatnością jest możliwość dokładniejszej kontroli, które z podstawowych informacji udostępniasz społeczności Facebooka. Podstawowa różnica to możliwość zablokowania swojej strony przed innymi użytkownikami. Zuckerberg jednak sugeruje, żeby nie blokować tej możliwości i pozostawić stronę widoczną dla wszystkich użytkowników. Jeżeli zablokujemy naszą stronę, inni użytkownicy nie będą musieli nas znaleźć, przez co strona będzie mniej użyteczna.

Te ustawienia będą dostępne poprzez podstawowe informacje w ustawieniach prywatności.

Prywatność i aplikacje

Facebook ułatwia również zablokowanie dostępu aplikacjom (np. grom) czy innym stronom do twoich prywatnych informacji. Według Zuckerberga możliwe jest łatwe zablokowanie całej platformy. Dzięki temu zyskamy pewność, że jakieś aplikacje lub witryny nie mają dostępu do naszych danych.

Kontrola nad dostępem zewnętrznych aplikacji do twoich prywatnych informacji rozszerza kontrowersyjną opcję "Instant Personalization" - natychmiastowej personalizacji. Obecnie partnerskie witryny mogą widzieć tylko rzeczy, które oznaczyłeś jako widoczne dla wszystkich. Jeżeli chcesz całkowicie zablokować im dostęp do swoich danych może całkowicie wyłączyć natychmiastową personalizację.

Mark Zuckerberg zapewnia, że jeżeli te ustawienia prywatności sprawdzą się zostaną na dłużej.

Aktualizacja: 28 maja 2010 13:23

Dodaliśmy link do materiału, w którym tłumaczymy jak skonfigurować nowe ustawienia prywatności.


Zobacz również