Usuwanie danych z serwisów społecznościowych

Skasowanie konta na Facebooku czy w Naszej Klasie nie jest tak proste jak mogłoby się wydawać. Założenie profilu trwa chwilę ale jego usunięcie znacznie dłużej. Zobacz, jak na zawsze odciąć się od różnych serwisów społecznościwych i wyczyścić umieszczone w nich prywatne dane.

Podczas gdy jedni użytkownicy aktywnie korzystają z różnych serwisów społecznościwych, rejestrują się na witrynach, udostępniają informacje o sobie i aktywnie komunikują ze znajomymi, inni mają już dość różnego rodzaju Facebooków czy Naszych Klas. Pragną skasować swoje konta, usunąć z serwerów osobiste dane, wyczyścić wszystkie udostępnione wcześniej informacje. Okazuje się, że nie zawsze jest to proste. Założenie konta w dowolnym serwisie społecznościowym trwa zaledwie chwilę, jego usunięcie wymaga zwykle wielu potwierdzeń, specjalnego postępowania, a i tak nie zawsze jest skuteczne. Często, zgodnie z regulaminami różnych usług, skasowanie profilu nie jest jednoznaczne z wyczyszczeniem danych osobowych. W końcu handel nimi to intratny biznes. Zobacz, jak skasować swoje konto z takich serwisów jak:

.

Facebook - dezaktywacja i trwałe usuwanie konta

Pozbycie się konta na Facebooku nie jest proste. Można odnieść wrażenie, że raz założony profil staje się wieczny. Nawet pomimo jego zamknięcia, niektóre dane (choćby zdjęcia) nadal przechowywane są na serwerach Facebooka. Facebook oferuje dwa poziomy rezygnacji ze świadczonych przez siebie usług. Pierwszy to dezaktywacja, która trafniej powinna zostać nazwana zawieszeniem konta na pewien czas oraz całkowita likwidacja.

Dezaktywacja konta Facebooka nie usuwa twoich danych z serwerów

Dezaktywacja konta Facebooka nie usuwa twoich danych z serwerów

1. Otwórz stronę Facebooka i zaloguj się na swoje konto. Kliknij strzałkę widoczną obok linku Strona główna na górnym pasku strony. Z rozwiniętego menu wybierz polecenie Ustawienia konta, a po otworzeniu strony konfiguracyjnej kliknij grupę Bezpieczeństwo. Aby zawiesić działanie konta na Facebooku użyj łącza Dezaktywuj konto. W sekcji Przyczyna opuszczenia wskaż jedną z przyczyn rezygnacji. Może być dowolna. Zaznacz u dołu pole Zrezygnuj z otrzymywania w przyszłości wiadomości e-mail z Facebooka i zatwierdź zmiany przyciskiem Potwierdź. Wprowadź swoje hasło do serwisu i kliknij Deactivate now. Jeszcze raz potwierdź zamiar dezaktywacji przepisując tekst z ramki i używając przycisku Wyślij.

2. Wykonując powyższą procedurę ukrywasz się jedynie przed znajomymi. Nie kasujesz żadnych swoich informacji z serwisu. Na potwierdzenie dezaktywacji do twojej skrzynki pocztowej przyjdzie odpowiednia widomość. Zgodnie z informacją, którą ona zawiera wystarczy ponownie zalogować się do Facebooka, by anulować dezaktywację. Wszystkie dane i ustawienia pozostaną niezmienione.

aktywować zawieszone konto Facebooka wystarczy po prostu zalogować się do serwisu

aktywować zawieszone konto Facebooka wystarczy po prostu zalogować się do serwisu

3. Aby skasować konto w serwisie należy posłużyć się odpowiednim formularzem. Trzeba też dopilnować kilku innych rzeczy i wykazać się cierpliwością. Zacznij od wylogowania się z serwisu na wszystkich urządzeniach, z których mogłeś się z nim łączyć. Dotyczy to komputerów stacjonarnych, przenośnych czy telefonów. Dla pewności wykasuj na nich także historie przeglądarek oraz wszystkie pliki cookie. Zaloguj się do serwisu na jednym komputerze i otwórz w przeglądarce następującą stronę: https://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account. W formularzu, który zostanie wyświetlony kliknij przycisk Wyślij. Podaj swoje hasło do Facebooka i poniżej przepis tekst wyświetlony w ramce. Potwierdź informacje przyciskiem OK i zamknij okno komunikatu jeszcze raz klikając OK. Teraz musisz wytrzymać 14 dni bez odwiedzenia serwisu. Dotyczy to nie tylko bezpośredniego zalogowania ale na przykład używania przycisków Lubię to na różnych stronach czy korzystania z serwisów powiązanych, na przykład Digg. Jakakolwiek interakcja z Facebookiem w tym czasie, automatycznie anuluje procedurę kasowania konta. Jeżeli ci się powiedzie profil nie będzie już dostępny. Musisz się jednak pogodzić z tym że twoje zdjęcia nadal pozostaną na stronie. Wystarczy pamiętać odpowiednie adresy.


Zobacz również