Jak wyłączyć szpiegowanie w Windows 10

Czy najnowszy system Microsoftu pozyskuje więcej danych użytkownika, niż powinien? Jak się bronić przed wścibskimi funkcjami? Korzystając z bezpłatnego narzędzia O&O ShutUp, możesz w wygodny sposób ustalać, jakie dane może zbierać Windows 10 i wysyłać do Microsoftu.

Windows 10 w swojej domyślnej konfiguracji zbiera mnóstwo danych o użytkowniku. Należą do nich m.in. odwiedzane witryny internetowe czy bieżąca lokalizacja urządzeń przenośnych, w których jest zainstalowana ta wersja systemu operacyjnego. Choć użytkownicy mają możliwość wyłączenia tych funkcji, autorzy blogu ArsTechnica zbadali ruch danych wyjściowych i wykryli, że Windows nawet wtedy wysyła informacje do Microsoftu. Przede wszystkim chodzi o Cortanę i wyszukiwanie z menu Start. Zapytania trafiają do serwerów Bing na przykład podczas otwierania menu Start lub wpisywania tekstu w polu wyszukiwania. Przesyłany wówczas plik threshold.appcache zawiera informacje usługi Cortana i losowy identyfikator komputera, który nie ulega zmianie po ponownym uruchomieniu systemu. Producent może (przynajmniej teoretycznie) skojarzyć wszystkie zapytania z jednym komputerem nawet po wyłączeniu wspomnianej usługi przez użytkownika.

Program O&O ShutUp pozwala wyłączyć funkcje szpiegujące w Windows 10. Ustawienia są pogrupowane w kategoriach tematycznych.

Program O&O ShutUp pozwala wyłączyć funkcje szpiegujące w Windows 10. Ustawienia są pogrupowane w kategoriach tematycznych.

Usunięcie wszystkich kafelków dynamicznych nie powstrzymuje Windows 10 przed wysyłaniem informacji do Microsoftu i pobieraniem kafelkowych treści. Dane są przesyłane nieszyfrowanym połączeniem, a pakiety te zdają się nie zawierać poufnych informacji. Mimo to pozostaje zagadką, dlaczego w ogóle ma miejsce jakakolwiek transmisja danych po pozbyciu się kafelków.

Ponadto Windows 10 nawiązuje regularnie połączenie z serwerem ssw.live.com, który realizuje OneDrive i inne usługi Microsoftu. Nawet wyłączenie OneDrive'a lub korzystanie z konta lokalnego nie prowadzi do zaprzestania wysyłania danych. Przypuszczalnie są to informacje telemetryczne, jednak nie udało się tego jednoznacznie ustalić.

Zwięzłe opisy wyjaśniają działanie poszczególnych funkcji.

Zwięzłe opisy wyjaśniają działanie poszczególnych funkcji.

Oprócz tego testy wykazały, że Windows omija ustawienia proxy, nawiązując niektóre połączenia z serwerami producenta. W odpowiedzi Microsoft wyjaśnia, że transmisja danych jest konieczna do dokonywania aktualizacji i otrzymywania nowych funkcji usługi Bing. Producent systemu nie pozyskuje w ten sposób zapytań użytkowników. Autorzy blogu ArsTechnica potwierdzają ten stan rzeczy. Kwestia, dlaczego właściwie są wysyłane jakiekolwiek dane, skoro użytkownik wyłączył Cortanę i wyszukiwanie w sieci, jest nadal otwarta. Fakt, iż system zdradza Microsoftowi identyfikator komputera, pozostawia pewien niesmak, choć przesyłane dane wydają się nieszkodliwe.

Jeśli przykładasz dużą wagę do ochrony prywatności, nie korzystaj z konta Microsoft, które zapisuje dane użytkownika w chmurze, lecz z konta lokalnego. Mimo wszystko, wyłącz funkcje, które pozyskują informacje o użytkowniku. Najwygodniej zrobisz to bezpłatnym narzędziem O&O ShutUp. Wprawdzie stosowne ustawienia znajdziesz także w wewnętrznych modułach Windows, lecz są porozrzucane w różnych miejscach, a wspomniana aplikacja gromadzi je wszystkie w jednym oknie. Opcje są podzielone na kilka kategorii tematycznych (bezpieczeństwo, prywatność, Cortana, usługi geolokalizowania, zachowania użytkownika, aktualizacje systemu i ustawienia różne).

Użytkownik może samodzielnie dostroić ustawienia do swoich potrzeb, ręcznie włączając lub wyłączając funkcje, lub za jednym zamachem wprowadzić zalecane ustawienia.

Użytkownik może samodzielnie dostroić ustawienia do swoich potrzeb, ręcznie włączając lub wyłączając funkcje, lub za jednym zamachem wprowadzić zalecane ustawienia.

Zielonym haczykiem są zaznaczone ustawienia zalecane, żółtym trójkątem ustawienia zalecane warunkowo (chronią prywatność, lecz zablokowanie może ograniczyć funkcjonalność systemu), zaś czerwonym wykrzyknikiem ustawienia niewskazane (np. wyłączenie programu antywirusowego bądź filtru SmartScreen). Pewną pomoc zapewniają zwięzłe wyjaśnienia działania poszczególnych opcji, które pojawiają się po kliknięciu ich nazw. Aby wprowadzić za jednym zamachem wszystkie zalecane ustawienia, wystarczy wskazać menu Actions | Apply all recommended settings lub Actions | Apply all recommended and limited recommended settings. Program proponuje utworzyć punkt przywracania. Warto wykonać tę czynność. W razie potrzeby można przywrócić pierwotne ustawienia Windows, klikając menu Actions | Undo all changes.

Narzędzie O&O ShutUp nie wymaga instalowania. Wystarczy rozpakować pobrane archiwum ZIP i uruchomić plik wykonywalny.

Przed wprowadzeniem zmian w systemie zaleca się utworzyć punkt przywracania. O&O ShutUp automatycznie proponuje wykonać tę czynność.

Przed wprowadzeniem zmian w systemie zaleca się utworzyć punkt przywracania. O&O ShutUp automatycznie proponuje wykonać tę czynność.


Zobacz również